Балкан Ботевград е баскет краля у нас! Детронира Левски Лукойл

Балкан е новият шампион на България по баскетбол, след като детронира Левски Лукойл, побеждавайки го в мач №4 от финала на свой терен с 90:75. Така серията приключи при 3-1 за ботевградчани и донесе огромна радост на града точно 30 години след последната титла.

Балкан стана шампион за пети път в историята си. MVP на финалната серия стана Брендън Браун.

Левски Лукойл не успя да отговори почти в нищо на надъханата, но същевременно бърза и подредена игра на Балкан. След като бе унищожителен в атака в началото на сезона, в решителните моменти "сините" не показаха и част от това комбинативно и агресивно мислене.

Въздухът в "Арена Ботевград", с близо 3000 по трибуните, се режеше с нож от самото начало, а в първите минути напрежението определено се отрази на качеството и на баскетбола на паркета, пише специализираният сайт bgbasket.com.

Балкан се отърси по-бързо от него, окриляван от "зелената" зала и някъде след шестата минута заигра силно в атака, за да дръпне с 10 точки при 21:11.

Левски изпитваше доста трудности в нападенията си, като играчите в синьо опитваха твърде много индивидуални изпълнения без успех. Така гостите отново се озоваха догонващи в резултата.

Агресията в защита на Балкан доведе и до доста бързо натрупани нарушения от "зелените", а още в средата на втория период Павлин Иванов бе вече с три лични. За сметка на това страхотно се справяше във всички фази Димитър Димитров, който за 15 минути през първото полувреме вече имаше 17 точки.

За разлика от обичайната си игра, този път до средата на втората част Балкан имаше само една реализирана тройка, но след това навакса и с три бързи пак качи разликата. В края на първото полувреме тя стигна и връхната си точка - 12 - 46:34, а Левски изоставаше по всички показатели.

Авансът на Балкан продължи да расте и след почивката, до почти 20 точки, а атаките на Левски ставаха все по-нерезонни. "Сините" вече се върнаха от 23 пасив в Мач №3, но сега изглеждаше много по-изтощен, а Балкан си бе взел поуките. Микейл Хопкинс бе моторът на ботевградчани и абсолютен господар под кошовете и в двата края на игрището. След като гардовете ги докараха до този шампионски мач, сега високите играчи на "зелените" поеха тежестта.

При 22 точки в края на третата част, вече силите и от двете страни свършиха и макар Левски да успя леко да се доближи, Балкан владееше ситуацията и изигра добре финалния период, за да си осигури трофея.

Левски доигра последните 2-3 минути и с по-малко използваните през сезона играчи, като хилядите по трибуните само чакаха последния сигнал.

 Димитър Димитров бе страхотен с 23 точки и 8 борби. 20 добави Брендън Браун, а Хопкинс записа 14 точки и 14 борби. За Левски 14 реализира Деян Иванова, 13 - Христо Захариев, по 12 - Божидар Аврамов и Калоян Иванов.