Армейки налазиха Христо Стоичков в Милано

снимка: Булфото

Италианските карабинери пропуснаха Христо Стоичков на летището, но гостите на 31-вия международен филмов фестивал в Милано - не. Кавалерът на “Златната топка” приемаше с усмивка шегите, че прокуратурата на Ботуша го търси за извадения от нафталина скандал около фалита на “Пармалат”, защото знаеше - очакват го в дворец Ломбардия.

За Стоичков нямаше нищо ново под слънцето. Превърна се в голямата атракция в двореца, ръката го заболя от автографи, а опашката желаещи снимка с най-великия български футболист нямаше край. Седнал на първия ред в залата, Камата очакваше поредното си признание.

Като че ли скорошният му избор за вицепрезидент на Българския олимпийски комитет припомни и на международния кой е той. Лично членът на МОК професор Франко Аскани пожела Стоичков да получи орден за особено големи заслуги към спорта.

Роденият в Милано достолепен италианец е и президент на международната федерация за спортни филми и телевизия. Още с влизането в двореца Аскани прегърна бащински Христо. И започна да кани своята свита да си направят по една снимка с него.

По-известен от Стоичков в залата нямаше. Затова и камерите следяха всяко негово движение. Близо до Камата седна Венсан Кандела, бивш френски футболист с дългогодишен стаж в Рома. Да засенчи Камата? Забравете! Колкото и Кандела да е популярен на Апенините, няма нито “Златна топка”, нито “Златна обувка”, не е бил и острието на барселонския “дрийм тим”.

“Съжалявам, че времето ни размина и не успяхме да играем заедно - каза Кандела за “Труд”. - Христо е малко по-голям от мен и когато се учих на футбол, съм го гледал с възхищение.”

В края на двучасовата церемония дойде и големият миг. Водещият започна да изрежда заслугите на видния гост, без да споменава името му. А залата избухна в аплодисменти. Всички знаеха кой ще се качи на сцената. На огромен екран дворецът видя паметни голове на Стоичков и накрая самия него в целия му блясък.

След като получи наградата, до Камата се качиха няколко десетки ученици, наградени за спортен талант. А цял пожарникарски отряд, облечен в червени дрехи, вдигна до Камата транспарант “Децата на Косово”.

“Ние обожаваме футбола и Стоичков - каза Джакомо, един от голмайсторите на отбора. - Каузата ни е да помагаме на инициативата “Децата на Косово”. Тя е благородна и хора като Христо могат да ни бъдат патрони.”

Откриването на фестивала завърши, но работата на Стоичков - не. Камата си намери две нови фенки - Лаура Милани и Елисавета Санкасани. Двете дами са световни шампионки по гребане и получиха по една декоративна футболна топка от Стоичков.

Но това не им стигна. Офицерките от италианската армия се наредиха на дългата опашка от желаещи автографи и снимки. След като всички минаха, легендарният нападател им отдели специално внимание. Даде поименни автографи върху топките, пожела им и олимпийска титла в Рио през 2016 г. А те не спираха да настояват за снимки, снимки, снимки...

В разговорите всички искаха да чуят мнението на Стоичков по въпрос, който вълнува целия футболен свят - кой ще бъде новият носител на “Златната топка”.

“Знаем какви великолепни футболисти са Лео Меси и Кристиано Роналдо - даде мнението си Камата. - Но тази година е на Франк Рибери. Може ли някой да каже, че не заслужава да е №1 в света? Беше звездата на “Байерн” - тима, който спечели всичко. Рибери трябва да е новият носител на “Златната топка”. Ако имах право да гласувам, щях да посоча него.”

По едно време плахо до Стоичков се приближи Кандела. “Христо, аз тръгвам”, каза фанцузинът, прегръщайки новия кавалер на Ломбардия.

“Горд съм, че България отново се чу далече от дома - каза Стоичков. - Всяка подобна награда за мен е много ценна. Жалко, че у нас не ценим по такъв начин фигурите си. А и е много досадно само винаги да се говори за задкулисни игри и дали мачът е истински. Затова и съм разочарован и не ми се работи повече в България. Поне не на този етап...”

В Милано поне Стоичков нямаше поводи да се връща към българската действителност. Кавалерът на “Златната топка” вече е и Кавалер на Ломбардия след футболния си баща Йохан Кройф и краля Пеле.

Проф. Аскани: Няма да забравя Христо и Стефка

- Защо избрахте Христо Стоичков за голямата награда на фестивала, сеньор Аскани?

- Виждате ли колко много шампиони има в тази зала (тръгва и започва да показва стотици снимки - б.а.). Нашият фестивал е на шампионите. На хората, които са били пример за поколения наред. Сега тук ще бъде показан и биографичният филм за Христо. Той не е само известен български футболист. Стоичков е световна мегазвезда. Вижте само как го приемат хората и колко много го обичат. За мен беше чест да дам наградата на Христо, когото съм гледал с изключително възхищение. При това точно в Милано - моя роден град.
 

- Кои други български спортисти познавате?

- Винаги съм обичал леката атлетика и затова няма как да пропусна феноменалната Стефка Костадинова. Нали нейният световен рекорд все още не е подобрен? Двамата със Стоичков са неповторими. Надявам се, че България ще има техни последователи.
 

- Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет, а Стоичков е вицепрезидент. Може ли някой от тях да стане член на МОК? След покойния вече Иван Славков България няма личност в тази могъща организация.

- Не мога да ви отговоря конкретно, но бих се радвал. Подобни въпроси се разискват на сесиите на МОК. Иначе помня Иван Славков. Той беше един изключително предан на спорта човек.

Боян Бойчев, "Труд"