Арестуваният президент на испанската футболна федерация уреждал мачове

снимка: БГНЕС/EPA

Властите в Испания започват разследване на два приятелски футболни мача на испанския национален отбор, свързани с президента на футболната федерация на страната Анхел Мария Вияр, който бе арестуван вчера. Той е обвинен за корупция, фалшифициране на документи и злоупотреба, водещи до тези две футболни срещи. Информацията бе съобщена от медиите в Испания.

Разследваните двубои са Испания-Босна и Херцеговина в Швейцария на 29 май, 2016 година и Испания-Южна Корея в Австрия на 1 юни същата година. Предполага се, че те са уговорени от Вияр с цел "придобиване на компенсации за договаряне на услуги и рекламни връзки, които са облагодетелствали сина му Горка, занимаващ се със спортно право".

Компанията "Санта Моника Спортс" е имала правото да излъчва мачове на испанския национален отбор. Когато обаче договорът й с футболната федерация на страната изтича през 2012 година, компанията получава компенсация от 20 милиона евро, макар да има дълг от 24 милиона. Твърди се, че Вияр е участвал в сделката, която също е обект на разследване.