Ансамбълът е отбор на месеца

Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще участва на турнири от Световната купа в София и в Казан (Русия) преди Световното първенство в Измир (Турция) в края на месец септември. Това заяви старши треньорът на отбора Ина Ананиева.

Днес гимнастичките получиха наградата за отбор номер 1 на месец юни, а Ананиева за пръв път взе отличието за треньор на месеца. Те бяха наградени заради спечеления златен медал на финала на пет чифта бухалки и бронзов на топки и ленти на Европейското първенство в Баку (Азербайджан).

Гимнастичките получават наградата за девети път от 2001-а година насам. Те събраха 16 гласа от спортните редакции срещу 8 за БК Левски, който стана шампион на България. За Ананиева са гласували 14 редакции, а Константин Папазов има 6 гласа.

"За мен е изключителна чест да получа тази награда и благодаря на всички, които са гласували за нас. Надявам се да имаме много по-голям успех на Световното първенство, защото в Баку сами си изпуснахме медала в многобоя. Благодаря на българската федерация за отличните условия, които ни е осигурила за подготовка", каза Ананиева.

"Тази година сме участвали на четири Световни купи и имаме 8 медала, от които три златни. Надявам се в Турция да се представим по-добре и да гласувате за нас за отбор на годината.

От 2003-а година насам не е имало златен медал за България от европейско първенство, така че това е голям успех. Радвам се, че тези момичетата ми се довериха, че мога да ги изведа до върха. Очакванията са да се прибираме с медали и затова отговорността е голяма", добави тя.

Ананиева заяви, че няма да се правят промени в съчетанията до световното първенство.

"Леки козметични неща ще променим, но мисля, че тази година сме на топ ниво", допълни треньорката на ансамбъла.

Капитанът Михаела Маевска каза, че след Европейското първенство до 1-и юли момичетата са имали почивка.

"Имахме възстановителен лагер в Павел баня, а след това всяка отделно ходи на море за няколко дни с близките си. Доста труд ни костваше, за да стигнем до върха. Продължаваме напред. Предстои ни Световна купа в София и Световно първенство", заяви Маевска, цитирана от БТА.