Англичани призоваха за бойкот на Мондиал 20118

снимка: БТА/AP

Бившият шеф на Футболната асоциация на Англия Дейвид Бърнстейн призова за бойкот на световното първенство през 2018 година, което ще се проведе в Русия.

След като в четвъртък ФИФА излезе с доклад, в който се казва, че изборът на Русия и Катар за домакини на Мондиалите през 2018 и 2022 година не е бил манипулиран, това предизвика вълна от дискусии и недоволство сред доста от високопоставените футболни личности.

В обръщение към европейските футболни федерации, Бърнстейн призова за бойкот и отказ от участие на първенството в Русия, ако ФИФА не вземе мерки, за да се реформира. Според бившия шеф на ФА една страна сама не може да окаже сериозно влияние върху ФИФА. Но ако държавите от Европа се обединят, то това би довело до сериозен натиск върху световната централа и ще я накара да се промени.

Бърнстейн, който е и бивш член на комисията по антидискриминиране на ФИФА, обясни защо се е махнал от позицията си. "Първо, комисията няма никакво влияние - за повече от една година имахме само една среща. Второ, не искам името ми повече да се свързва с това на ФИФА." "В момента ФИФА е тоталитарна организация и ми прилича на Съветския съюз. Там никой нищо не казва, но ако все пак някой се престраши, то той бива цензуриран", каза Бърнстейн.

"Изборът на Катар например е едно от най-невероятните решения въобще в историята на спорта. Със същия успех можеше да се даде домакинство през зимата на Исландия", обобщи Бърнстейн.

По думите му, за да се изкоренят тези проблеми, най-мощните федерации в УЕФА - тези на Германия, Англия, Испания, Италия, Франция и Холандия, трябва да се обединят и да действат активно срещу ФИФА.