Алкохолът ще е истинският победител в Бразилия

снимка: БТА/AP

Близките връзки на футбола с производителите на алкохол подкопават опитите за борба с препиването и големите марки са "истинските победители" на Мондиала, предаде АФП, цитирайки статия в "Бритиш Медикъл Джърнъл".

"Домакинът Бразилия несъмнено е фаворит за купата. Без значение кой отбор ще вдигне победоносно трофея на 13 юли, истинският победител ще бъде алкохолната индустрия", прогнозира журналистът Джонатан Горнол.

Алкохолът вече е културно свързан със света на футбола, убеден е авторът, който изтъква, че на Мондиал 2014 милиони младежи ще бъдат изложени на рекламите на производителите на напитки.

Международната федерация по футбол (ФИФА) "поддържа финансовите интереси на своите партньори, по-специално "Будвайзер", официален спонсор на турнира за бирата, като налага условия на правителствата по целия свят", твърди Горнол.

Това включва данъците върху печалбите на търговските партньори на Световното първенство по футбол и "натиска върху Бразилия да позволи на зрителите да пият бира на стадионите, въпреки съществуващата в страната забрана със закон.

"Влиянието на ФИФА е толкова голямо, че Катар - мюсюлманска държава със строго законодателство за алкохола, вече разреши продажбите на алкохол на местата, където ще има футболни фенове през 2022 г.", пише Горнол, цитиран от БТА.

"Бритиш медикъл джърнъл" напомня, че Франция забрани рекламата и свързаните с алкохол спонсори в спорта през 1991 г., както и че въпреки предупрежденията на производителите, състезанията оцеляха и дори прогресираха с нови спонсори.