Александра Жекова: Искам хората да се гордеят с постиженията ми за България

снимка: SPORTA.BG

Най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова започва този уикенд своя пореден сезон в една от най-атрактивните знимни спортни прояви.

 

Българката за пореден път призна пред Sporta.bg, че единствено би се състезавала за своята родина, въпреки примамливите предложения от други страни.

 

Жекова е едно от имената, които правят сериозно впечатление на световната сцена на сноуборда и по специално в бордъркроса.

 

През изминалия сезон Сани спечели второ място в престижните „Winter X Games". Също така Жекова записа и първите си победи за световната купа миналата година. В момента Жекова е в топ 5 на световната ранглиста.

 

Този сезон очакванията към Сани са да затвърди чудесното си представяне, което може да изиграе роля на сериозна подготовка за зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

 

Вижте какво сподели Жекова са Sporta.bg относно предстоящия сезон за Световната купа и олимпийските игри в Сочи:

 


Готова ли си за новия сезон?

 

Да, чакам с нетърпение първото си състезание.

 

Какво очакваш от първия старт в Австрия?

 

Ще дам най-доброто от себе си и ще получа, това, което съм заслужила.

 

Получавала ли си предложения да се състезаваш за друга държава?

 

Да, но не бих го приела никога.

 

Какво те кара да се състезаваш за България?

 

Аз съм българка, обичам страната си. Благодарна съм за подкрепата, която имам от Българска Федерация Ски, Министерството на младежта и спорта, личните ми спонсори - Първа инвестиционна банка, Джиро и Бъртън и всички фенове, и приятели на спорта. Искам хората да се радват и гордеят с нашите постижения, които ще идват, въпреки малкия ресурс, с който разполагаме в сравнение с нашите конкуренти.

 

Много хора те обичат в България и ти се възхищават за това колко си упорита в преследването на мечтите си. Ще съсредоточиш ли подготовката си върху другия сезон и олимпийските игри в Сочи или всичко по реда си?

 

Много се радвам, че е така. Добрите хора ми дават прекрасна енергия. Подготвям се за олимпийските игри от няколко години, като в момента отделям цялото си време на спорта и съм му се отдала напълно. Дай боже, да сме живи и здрави и да донесем това, за което всички мечтаем.

 

Повече за това къде е най-доброто място за каране на сноуборд според Александра Жекова и други любопитни неща вижте при колегите от peika.bg.