Александър Тонев остава в Селтик до лятото

снимка: Guliver/Getty Images

Мениджърът на Селтик Рони Дейла заяви, че Александър Тонев има бъдеще в отбора и клубът ще застане зад него след наказанието заради расизъм. Българският полузащитник категорично отрече обвиненията, но загуби обжалването срещу наказанието от седем мача заради обида на расистка основа срещу чернокожия защитник на Абърдийн Шей Лоугън в мач от шотландската футболна Висша лига през септември.

Дейла обаче е уверен, че Тонев е невинен и заяви, че българинът ще остане в състава до края на сезона, когато изтича договора му за преотстъпване от английския Астън Вила. Селтик не възнамерява да обжалва наложената от шотландската футболна асоциация санкцията на Тонев във Висшия спортен арбитражен съд в Лозана (КАС).

"Не мисля, че има такава възможност и спираме дотук. Приемаме наказанието, но продължаваме вярваме на Александър и смятаме, че то не е правилно. Той има бъдеще при нас. Естествено ще му бъде трудно след седем мача извън игра. Най-важното е, че ние оставаме зад него и ще продължим да го подкрепяме", коментира Дейла.

"Дадохме му няколко дни почивка и по Коледа той ще бъде в България. Когато се завърне, Александър ще трябва да работи здраво, за да се пребори отново за място в състава", допълни той.

Норвежкият специалист е категоричен, че за наложената санкция на Тонев няма никакви доказателства.

"Няма нищо сложно за разбиране, моето мнение е, че не можеш да осъдиш човек само въз основа на дума срещу дума. Това никога не може да се получи в истински съд. Няма никакво доказателство и ние вярваме на Александър. Много трудно е да приемеш едно такова наказание. Един човек е обвинен, че е расист само от думи на друг. Не мога да го разбера, но нямам избор", каза Дейла.

"За мен, ако съдиш някого, трябва да имаш реални доказателства, а не дума срещу дума. За българин, който не говори добре английски, беше наистина тежко да се защити", допълни той. Тонев ще бъде на разположение за игра на Селтик за гостуването на Рос Каунти на 24 януари.