Aлександър Костадинов оглави ранглистата при 59-килограмовите

снимка: БТА

Европейският шампион в класическия стил Александър Костадинов оглави ранглистата при 59-килограмовите на Международната федерация по борба след континенталните първенства.

Българинът направи скок, като се изкачи от седмо до лидерското място. В същата категория младокът Радослав Василев е 20-ти.

Скок с 10 места направи и Любомир Димитров в категория до 130 килограма. Той вече е седми, а в същата категория Милослав Методиев е 17-и. Илиян Георгиев е 17-и в категория до 75 килограма.

При жените Тайбе Юсеин се придвижи от десета на шеста позиция в категория до 60 килограма, а Джанан Манолова (63 кг) скочи с 10 места до девето. Мими Христова е седма при 55-килограмовите, Виктория Бобева е осма в категория до 58 килограма, а Елица Янкова е 15-а при най-леките до 48.

В същото време българката Мария Маринска стигна до битка за бронзовия медал в категория до 40 килограма на европейското първенство по борба за кадетки, което се провежда в Самоков.

Призьорката от световни и европейски първенства стартира с туш срещу Настасия Курища (Беларус), но след това загуби с технически туш от представителка на Украйна Оксана Ливач.

Така в следобедния сеанс Маринска ще спори за бронза срещу Николета Андреа Молнар (Унгария).

Останалите български представителки отпаднаха от шампионата. Александрина Кашинова в категория 52 кг загуби от германката Елена Брюгер, след като имаше аванс от 4 точки, но в последните 15 секунди атакува и допусна обрат в резултата. В категория до 46 кг Фатме Мандева загуби на старта от Татяна Дончила (Молдова), а поражения допуснаха още Биляна Дудова (60 кг) и Боряна Борисова (70).