Александър Чакмаков: Не си представям футбол без ЦСКА

снимка: Булфото

Името на Александър Чакмаков се свързва основно със сдружението "ЦСКА Завинаги". Съвсем нормално, след като е негов председател. Но синът на червената легенда Нако Чакмаков има и друг ангажимент към армейците. Той е основен благодетел на баскетболния клуб. Отбор, който постепенно се съживява, след като бе закрит в началото на 2009-а. Ето какво каза Чакмаков във връзка с баскетболния и футболния ЦСКА.

Г-н Чакмаков, баскетболното първенство е към края си. Мнозина са на мнение, че ЦСКА изпусна добра възможност да се завърне този сезон предвид финансовите проблеми на голяма част от клубовете...

- Въпрос на финанси, при това дългосрочни и устойчиви. Аз и хората, които помагаме на клуба, нямаме тази възможност да издържаме отбор на конкурентно ниво в професионалната лига. Не сме готови, защото нямаме допълнителни инвеститори. Както виждате, отделяме големи средства за сдружението и футболния отбор, в момента това ни се явява приоритет.

Това, че Левски не може да намери пари, показателно ли е за интереса към българския баскетбол?

- Вижте, баскетболният клуб има сериозна програма за развитие, която е устойчива. Вървим стъпка по стъпка. За две години възстановихме шест възрастови групи, добре комплектовани. Имаме различни национали, което не е малко за две години.

Продължаваме в тази насока. Имаме спонсори за три от отборите. Имаме зала, работим по изграждане на новата. Клубът се развива устойчиво. Мъжки баскетбол в България много трудно може да бъде менажиран на ниво, което да носи възвращаемост на средства.

Баскетболът не е като футбола, не е спорт, който да носи пари в България. Нито от реклама, нито телевизия, няма механизъм, който да връща пари. Виждате, че имаме един суперспонсор като "Лукойл", за който не е проблем да отделя сериозен бюджет. Всички останали отбори се борят да осигуряват средства, с които да функционират в рамките на няколкостотин хиляди лева.

В последните 10-12 години първенството е доминирано изцяло от Лукойл, а много отбори изчезнаха. Виждате, че София е на път да остане без мъжки баскетбол. Така че не съм оптимист за мъжкия ни баскетбол. За ЦСКА съм, но е нужно време. Ще се възстановим и ще стигнем до мъжки отбор, но постепенно.

Имате ли концепция да направите ЦСКА печеливш продукт?

- Не вярвам, че може да има един клуб, който да е оазис в баскетболното ни първенство. Включително и във футболното първенство е същото.

Тогава защо се заемате с подобна задача?

- Защото не може без ЦСКА. Просто трябва бавно да стават нещата. Времената са такива, че всичко се прави стъпка по стъпка. Създаваш собствени юноши, които се учат. Сърбите и гърците направиха така и имат резултати. След като направиш школата, ще дойдат и парите.

До каква степен сте доволен от свършената работа през последните 2 години?

- Виждам талантливи деца, влезли сме в 17 училища с програми. 2 години обаче е недостатъчен срок, за да се компенсират 6-7 години отсъствие. Трябва търпение.

Успявате ли да съчетаете тази работа с "ЦСКА Завинаги" и с ангажиментите, които поемате към футболния клуб, включително и меморандума, който подписахте?

- Винаги помагам на ЦСКА и смятам, че няма да има проблем. Баскетболният клуб 6 основната си част се ръководи от Роберт Гергов - изключителен човек, с много голяма баскетболна визия и трудолюбие. Това, което той прави, много ми допада, защото аз обичам да се работи правилно.

Много хора си задават въпроса защо "ЦСКА Завинаги" събира средства за футболния клуб, при положение че не печели от това? Дали не криете нещо?

- Всички ползи са за футболния клуб. Разликата е, че има голям контрол върху това как се харчат парите. Всичко се качва непрекъснато на сайта ни. Документацията за трите игрища е в министерството.

Сдружението ще подпомага клуба, но не може да го издържа. То може да консолидира голяма част от червената общност. Между другото, много голям резерв е българската армия. Така или иначе това е Централен спортен клуб на армията. Смятам за огромна грешка на предишните собственици, особено в последната година, че не направиха нищо по евентуална работа с военните.

Този клуб е създаден именно с такава идея. Българските офицери биха могли да помогнат както с финанси, така и с интелект. ЦСКА е социално явление, с огромна членска маса, която може да бъде канализирана и използвана в полза на ЦСКА.

Как ще продължите да помагате, ако се стигне до фалит?

- Нека да изчакаме. Виждам, че сегашното ръководство полага усилия това да не се случи. ЦСКА е флагман. Без ЦСКА не си представям футбол в България. Но ако стане, трябва да се провери дали е възможно клубът да участва в А група, управляван от синдик.

Юристите са на различно мнение. Ливърпул 6 месеца беше със синдик. Лийдс бе така, след това изпадна. Олимпиакос и АЕК също са такъв пример. Това са правни възможности. В най-лошия случай ЦСКА има три неща - история, невероятна фенска маса и потенциал, да се възстанови.

Направихте трите игрища до стадиона. Имаше вариант срещу тях да влезете като акционери в клуба. Сега при новите собственици стои ли това на дневен ред?

- Темата с акциите отдавна е затворена. На този етап тя не е актуална. Нека да изчакаме и да видим какво ще се случи с клуба, кои ще са собствениците, с какви финанси ще работят и какви инвеститори биха искали да привлекат. Смятам, че сдружението може да има представител както и като индивидуални негови членове, но това няма да реши проблемите на клуба.

Защо според вас две години "ЦСКА Завинаги" сякаш бе нежелан в ЦСКА?

- Не искам да се връщам към тази тема. Имам своето обяснение. Може би имаше един страх, специално у г-н Томов, да не би някой да засенчи ореола, който той сам си сложи, на Спасител на клуба, на медийна и всякакъв вид обществена подкрепа. От моя гледна точка това не отговаряше на истината. Не сдружението загуби през тези две години, а клубът.

"Червените" могат да се завърнат в НБЛ до 2 години

ЦСКА може да има мъжки баскетболен отбор, който да играе 6 НБЛ или А група 6 период до две години. Според Александър Чакмаков за това време е реално да се изгради новата зала на 4-ти километър, която да приюти основната част от играчите на червените, а школата да остане на "Българска армия".

"Има една много дълга кореспонденция между нас и министерството на спорта. Залата е пропаднала в едната част и се изисква допълнително укрепване, което не е в настоящия договор, а инвеститорите искат допълнителни гаранции, за да могат да дават пари. Има си разговори, които смятам, че са на път да приключат.

Надявам се в следващите няколко месеца да започнем интензивна работа. Не знам дали някой я е виждал, но става въпрос за стара гребна зала, която е в окаяно състояние. Амбициите ни са до 2 години да е готова. Ще глътне около 1,5-2 милиона лева. Ако намерим допълнително финансиране, може да съкратим сроковете.

В това време 17-годишните ще са годни да играят във втора дивизия и може да се мисли поне за А група. Разбира се, с някой по-опитен играч и евентуално чужденци от колежанското първенство. Но в никакъв случай със скъпи чужденци от типа на Лукойл Академик или Левски от миналата година", коментира шефът на армейците.