Алберто Контадор пое контрола в Джиро д'Италия

галерия:

снимка: БТА/AP

Големият фаворит за победата в Колоездачната обиколка на Италия 2015 Алберто Контадор облече розовото трико след края на петия етап в сряда и поведе в генералното класиране за първи път от началото на Джиро д'Италия.

Още в четвъртия етап имаше индикации, че екипът на испанеца Тинкоф-Саксо като че ли се доближават до лидерската позиция в генералното класиране по-рано, отколкото те самите са планирали.

Сега това е факт. Контадор облече розовата фланелка още в петия кръг, а испанецът никога не губи водачеството си в Големите три обиколки – Тур дьо Франс, Джирото и Вуелтата на Испания – когато веднъж окупира върха. Този впечатляващ аспект от кариерата на Контадор подсказва, че той ще оправдае очакванията и ще запише втората си победа в Италия след триумфа през 2008 година.

32-годишният ездач от Тинкоф-Саксо се стреми да стигне до успехите в Джиро д'Италия и Тур дьо Франс в рамките на една календарна година – нещо, което за последно направи Марко Пантани през 1998 година.

4141045

Иначе петият етап в сряда отиде на сметката на словенеца Ян Поланц, а днешният шести се проведе в рамките на 183 км от Монтекатини Терме до Кастильоне дела Пеская. Победител стана специалистът в спринтовете Андре Грайпел от Лото Судал, следван от Матео Пелуки (АйЕм) и Сака Модоло.

В генералното класиране след 6 етапа лидер е Алберто Кондатор пред Фабио Ару от Астана и Ричи Порт от Скай. Роман Кройцигер, Дарио Каталдо, Йоан Естебан Чавес, Джовани Висконти, Микел Ланда, Давиде Формоло и Андрей Амадор допълват топ 10.