Албания получи служебна победа за скандалния дрон срещу Сърбия

снимка: БТА/AP

Служебна победа с 3:0 тласна националния отбор на Албания към класиране на Европейското първенство във Франция през 2016 година. Скандалният мач между албанците и Сърбия от 14 октомври бе прекратен преждевременно, защото над стадиона профуча дрон със знамето на т.нар. Велика Албания.

Малко по-късно централата на УЕФА в Нион отсъди служебна победа с 3:0 на Сърбия, защото провокацията бе насочена именно към „плавите“, чиито територии са причислени към въпросната Велика Албания.

Днес обаче Арбитражният спортен съд в Лозана отсъди служебна победа с 3:0 за албанците и решението е окончателно. Министърът-председателят на Албания Еди Рама коментира щастлив в социалните мрежи. "Страхотно! Това е европейско правосъдие - три точки от мача в Белград", пише политикът.

Колегата му Александър Вучич обяснимо не бе на същото мнение - „Европейска правда, по незнаен път превърнала се в светска неправда. Наградени са виновниците за инцидента, а жертвата е наказана. Съдът в Лозана е срам за правото и решението е в ущърб на обикновените хора“.

Така Албания събра 10 точки и се изравни с втория в класирането Дания, като вече изостава само на две от лидера Португалия, и то с мач по-малко от всички участници в групата. Сърбия е с 0 точки на последното място, а Армения е 4-та с 1 пункт, което означава, че Албания има сериозни шансове за участие на Европейското първенство през 2016 или поне да се класира за баражите.