Акция срещу "черното тото" в България - 11 футболисти са задържани в Бургас (ОБНОВЕНА)

снимка: SPORTA.BG

11 футболисти са задържани за незаконни залагания в Бургас. Това разкри вътрешният министър Цветан Цветанов в Благоевград, като по-късно информацията бе потвърдена от пресцентъра на МВР.


С полицейска мярка за 24 часа са задържани играчи от ''А'' и ''Б'' футболни групи, участващи в посредничеството при осъществяване на нелегалните залагания. На четирима от задържаните ще бъдат повдигнати обвинение.

 

Знаят се имената само на двама от футболиситите, привикани да дават показания - Галин Димов, син на известния в миналото футболист Диян Петков, и Любомир Божинов, като и двамата са от Нефтохимик. От ГДБОП казаха в заключение, че по-късно ще има допълнителна информация.

 

Част от същата акция вероятно е и отцепването на "Булбанк" в Бургас, твърди местният сайт burgаsnews.com  Днес малко след 12 часа три полицейски коли с въоръжени полицаи спряха пред банката на ул. "Алекснадрвоска" и блокираха входа.

 

Операцията е софийска и може би е част от течащата в момента в цялата страна акция „Захарно петле", насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления.

 

Говорителят на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева заяви, че не може да потвърди тази инфрмация, тъй като акцията е най-вероятно на ГДБОП.

 

Малко по-късно детайли по акцията бяха разкрити от пресцентъра на МВР:

 

Служители на сектор ''Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП и техните колеги от Бургас проведоха специализирана операция по пресичане на незаконната хазартна дейност на територията на Бургас. До реализация се стигнало след двумесечно разследване. Акцията е под наблюдението на Районната прокуратура - Бургас.


В хода на работата било установено, че нелегални букмейкъри организирали незаконните залагания и вербували по един футболист от всеки отбор, който да събира залози от останалите в клуба. За запазване анонимността на футболистите всички залози се обработвали от „вербувания" футболист в отбора. Той ги препращал на организаторите, посредством програма за безплатна интернет комуникация.


Задържани са двамата организатори на групата - 26-годишният Т.П. и И.С./26 г./, криминално проявен за кражба, и двамата от Бургас. С полицейска мярка за 24 часа са задържани и 11 футболисти от ''А'' и ''Б'' футболни групи, участващи в посредничеството при осъществяване на нелегалните залагания.


Спецполицаите иззели мобилни телефони, компютърни конфигурации и електронни архиви на осъществените залагания. В дома на Т.П. антимафиотите открили 10 000 лева.


Към момента са установени десетки футболисти, участващи в незаконните игри, уточнява се тяхното участие. Продължават разпитите пред съдия, установяват се и други футболисти.


Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.327 ал.1от НК. Действията по разследването продължават.