Академик Бултекс напълни коша на казахстанци и е в топ 4 на Балканската лига

Академик Бултекс 99 грабна пета поредна и общо седма победа и си осигури и на теория участие във финалната четворка на Балканската лига. Пловдивският тим победи казахсанския Барсъ Атърау с 81:67 /19:11, 25:30, 23:12, 14:14/. Така за пръв път в историята си отборът на Асен Николов ще участва в битките за разпределението на медалите през април в София. Макар да имаха известни проблеми преди почивката, домакините доказаха, че са по-стойностният отбор и закономерно грабнаха победата.

В началото близо три минути двата отбора не успяха да си отбележат кош, но постепенно Академик Бултекс 99 взе превес, овладя борбата под коша в защита и нападение и се откъсна с 8 точки след първата четвърт. Втората се движеше равностойно, но гостите успяха да се възползват максимално от грешки в атака на пловдивчани и стопиха пасива си само до 3 точки на почивката.

В началото на второто полувреме гостите дори поведоха с точка, но играчите на Академик Бултекс 99 бързо поеха контрола на мача и с бърза и агресивна игра успяха да се откъснат с 14 точки преди последната решителна четвърт. В нея превъзходството на домакините продължи и те заслужено се поздравиха с крайния успех. В края на срещата в игра отново влезе 14-годишният талант на пловдивския тим Симеон Димитров.

Дайшон Найт бе най-резултатен за победителите със 17 точки, Питър Олисемека добави 12 точки и 11 борби за дабъл-дабъл, Младен Виткович и Сашо Груев се отчетоха с по 11 точки, Секулов – с 10. Мкртичиян Аркадий бе над всички за гостите с 12 точки и 10 борби за дабъл-дабъл, Крис Едуърдс и Донте Макгий добавиха по 11.