Адидас и Манчестър Юнайтед сключиха най-скъпата сделка за екипировка

снимка: БТА/AP

Най-голямата сделка в света на футбола беше сключена днес, след като Адидас и Манчестър Юнайтед обявиха, че са сключили договор за спонсорство, който ще налее в касата на английския тим колосалните 750 милиона паунда в следващите 10 години. 

През последните месеци немският концерн беше в люта битка с Найки, като в последните години американската компания обличаше 20-кратните шампиони. През миналата седмица обаче Найки обявиха, че след края на сезон 2014/15 няма да продължат партньорството си с Юнайтед.

Така Адидас и ръководството на английски колос бързо финализираха сделката и от старта на сезон 2015/16 в Манчестър ще се наливат 75 милиона паунда годишно, което е и най-скъпата сделка във футбола с компания за спортна екипировка.

Досега в Англия рекордът се държеше от Арсенал, който получи от Пума 5-годишен договор и общо 150 милиона паунда. Реал Мадрид пък прибира "едва" 31 милиона паунда от сделката си с "Адидас".

"Манчестър Юнайтед постигна 10-годишно споразумение с Адидас за спонсорство, което ще донесе минимум 750 милиона паунда на отбора през следващите години. Сделката влиза в сила от сезон 2015/16", гласи съобщението на клубния сайт на Манчестър Юнайтед.

Найки беше част от "червените дяволи" през последните 13 години, а последната кампания, в която Манчестър Юнайтед ще играе с екипи на компанията, ще донесе на отбора 25.4 милиона паунда.