А защо винаги София?

снимка: Булфото

Националният отбор на България постигна първата си победа за 2014 година, като "лъвовете" спечелиха с 2:1 приятелската среща с Беларус на ст. "Васил Левски" в столицата.

И докато впечатляващият дебют на Андрей Гълъбинов бе безспорно най-позитивният момент от вчерашната контрола, то твърде неприятно впечатление направиха тъжно празните трибуни на националния стадион.

Не, че не сме свикнали да е така, особено в приятелски мачове, но връщането ни към реалността дойде в някак особен момент. Момент, когато всички започнахме да говорим, че отборът на Любослав Пенев отново е започнал да връща феновете на трибуните, а Лудогорец почти изпълни капацитета на съоръжението в двубоя си с Лацио от Лига Европа.

Оправданията могат да са десетки - делничен ден, неудобен час на двубоя, лишен от достатъчно атракция противник и т.н. Всъщност, спокойно можем да сме готови с оправданията, още преди мачът фактически да е стартирал.

Не би било толкова лошо, ако ръководните фактори в БФС обсъдят една подобна идея относно приятелските мачове на националния отбор. Ясно е, че в скоро време "лъвовете" няма да напуснат "Васил Левски" в официалните си срещи, но какво пречи приятелските такива да се играят в провинцията?

Едва ли има някой от вас, който да не вярва, че контролата между България и Беларус би събрала далеч повече хора на "Лазур" в Бургас или на стадиона в Стара Загора, където последно се изявяваха младежите.

Иска ми се да кажа и Пловдив, където страстта към футбола често надвишава средната за страната, но на този етап там липсва достатъчно добро съоръжение за целта. Поне докато Ботев не завърши проекта си са нов супермодерен стадион. А ако приемаме посещаемостта на вчерашната контрола за нормална, а не би трябвало да е така, то и малкият капацитет на стадиона в Ловеч също би бил подходящ за контрола на националите. Две-три хиляди души на стадиона в Ловеч ще изглеждат далеч по-различно отколкото 500 на 45-хилядния капацитет на "Васил Левски".

Вярно е, че в провинцията има твърде малко съоръжения, които да предложат нужните условия за мач на националния отбор, но подобни опции пред БФС не липсват. Шефовете на родния футбол би трябвало да помислят сериозно над подобна възможност, ако не искат позорния фарс срещу Беларус да се повтори. Тъжно е, когато всички постоянно говорим, как България на Любослав Пенев заслужава подкрепа, а в същото време да няма никой на стадиона. Най-малкото, това би било жест и към хората извън София, които също искат да гледат на живо националите. Защото е видно, че тези в столицата явно нямат подобно желание.