12 години по-късно: "Лъвиците" отново на Световно

снимка: Булфото

Българският национален отбор по волейбол за жени успя да се класира за Световното първенство в Италия, след като тази вечер в „Арена Самоков“ стигна до 3:1 (25:11, 32:34, 25:9, 25:23), с което националките спечелиха квалификационния турнир в Самоков.

В предишните два дни България надигра Словакия (3:1) и основния конкурент Чехия (3:0), като в днешната среща българките имаха нужда от само два гейма.

„Лъвиците“ почнаха силно и набързо спечелиха първата част, но допуснаха отпускане и обрат за 1:1. Те обаче реагираха отлично и оставиха едва 9 точки на съперника, подпечатвайки си билетите за шампионата на планетата през лятото в Италия. В протоколния 4-и гейм Рабаджиева напусна заради контузия, но родните представителки успяха да измъкнат частта с 25:23.

Това ще бъде и първо Световно първенство за този състав, след като за последно България бе на Финалите при жените през 2002 година.

Българките почнаха леко сковано в началото и губеха с 1:3 в началните минути, но след това показаха на какво са способни и водени от Емилия Николова обърнаха резултата до 8:5 при първата техническа пауза в мача. Китипова записа две бързи точки след това за 10:5, а гостите взеха таймаут. Разлика в играта обаче не настъпи, а Василева, Рабаджиева и Русева набързо се погрижиха за разлика от 9 точки – 16:7.

Силното представяне на възпитаничките на Марчело Абонданца продължиха да доминират и логично се стигна до победа в гейма с 25:11 – само един гейм до класирането на шампионата на планетата.

Втората част почна повече от отлично, след като България поведе с 6:3 със силна игра на Николова, но последва срив в играта и няколко грешки на нападателите в зелен екип. Това позволи на беларускините да обърнат развоя на събитията – 8:7. Авансът им набъбна и до две точки при втората техническа пауза – 14:16.

След почивката настъпиха нови грешки в атака, а блок срещу Рабаджиева направи разликата 4 точки – 15:19 и таймаут за Абонданца. Ас на Славина Колева намали до 20:22, а след нов хубав сервис Заркова успя да осъществи контра – 20:22. Последваха грешка на Колева и ас на Беларус, но Василева и Николова оставиха надеждата с атаки – 23:24. Китипова с ас успя да изравни, но последва дълго разиграване и точка за Беларус. България получи първа точка за гейма при 26:25, но гостите се справиха, а Николова заби в аут за 26:27. Размяната на точки продължи до 32:32, когато Беларус прати атака в аут, но съдията отсъди, че има блокада. Последва лошо посрещане и 1:1 след 34:32.

Загубата подейства събуждащо на националките ни, след като третият гейм се превърна в показно за успешен волейбол. От самото начало Василева и Рабаджиева забиваха мощно, а Николова наниза ас за 9:3. Промените в противниковия състав не доведоха до резултат, а след поредица от силни отигравания на целия състав разликата набъбна до 21:7. Единственият стряскащ момент дойде от Рабаджиева, която усети болки, но все пак доигра гейма, спечелен с 25:9 от българския тим – 2:1 и България се класира за Световното първенство в Италия.

В заключителната част без Рабаджиева „лъвиците“ продължиха силно и, въпреки че вече се бяха класирали, стигнаха до успех с 25:23 – 3:1 и победа за България.