Нетърпението на Кобрата го тласка към грешка

снимка: Булфото

По-рано днес ви съобщихме, че европейският шампион в тежка категория Кубрат Пулев е потвърдил за преговори между него и бившия световен шампион Дейвид Хей. Ако разговорите между "Зауерланд Ивентс" и Адам Буут (личен треньор и мениджър на Хей, б.а.) завършат с успех, то Кобрата трябва да се изправи срещу британеца на 29 юни в "МЕН Арена", Манчестър.


Мястото на сблъсъка е категорично и не подлежи на корекция, тъй като билетите за дългоочакваното завръщане на Дейвид Хей на ринга вече са пуснати в продажба. Или иначе казано, Кобрата ще напусне любимата си Германия и ще се бие срещу най-тежкия си опонент досега на собствената му територия.


Все още не е напълно сигурно, дали именно Кубрат Пулев ще се изправи срещу Дейвид Хей, тъй като според думите на Адам Буут, желание да се бият с британеца проявяват общо петима боксьори. Остава обаче въпросът - има ли нужда Кобрата от този мач? Отговорът за мен е категорично "не". Не в бъдеще или перспектива, а в конкретния момент. Ако всичко за софиянеца се развие по план, рано или късно той ще трябва да се изправи срещу Дейвид Хей, но не сега.


"И какво като е силен съперник, аз какво да правя - да седя и да търся посредствени играчи ли? Аз искам да се развивам, а това може да се случи само със сериозни съперници като Дейвид Хей", заяви Кубрат, обяснявайки намеренията си да пътува до Острова за среща с най-силния боксьор на Великобритания в тежка категория.


Думите на Кобрата са достойни за уважение, тъй като в случая той действа като антипод на властелина в дивизията Владимир Кличко. Украинецът често търпи критики, че си "подбира" посредствени съперници, за което свидетелства и резюмето му. Пулев от своя страна действа по напълно противоположен начин, изразявайки желание да се бие с един от най-добрите боксьори в категорията, и то без да има заложен шампионски пояс.


Въпреки очевидния си кураж и мъжество, страхувам се, че тук Кубрат прибързва. Софиянецът е стратег между въжетата, като трябва да остане такъв и извън ринга. Когато стане дума за подбор на следващи съперници и преследване на строго определена цел, каквато е заложена пред Пулев, боксът наподобява игра на шах. Всеки избор или отбягване на опонент крие конкретна логика, всеки ход води до друг. Добрият мениджмънт е също толкова важен, колкото и уменията на ринга.

 

Дейвид Хей обяви наскоро завръщането си на ринга

 

Кубрат Пулев има щастието да бъде поставен в благоприятна ситуация, която сам си е извоювал с постигнатите 17 победи до момента. Кобрата очаква победителя от мача между Тайсън Фюри и Стив Кънингам на 20 април, а успех срещу един от двамата му гарантира статута на претендент за световната титла на Международната боксова федерация. Или с по-прости думи - Пулев се намира на една победа от сигурен мач с Владимир Кличко. Мач, който украинецът не може да отклони.


Най-сериозният проблем за Кобрата е, че той се намира в пауза и момент на неактивност, каквито досега не познава в ролята си на професионалист. От мача на Пулев с Александър Устинов мина вече повече от половин година, което е твърде много при положение, че Кубрат дори няма насрочен двубой в бъдеще. Разбираемо е, че той може да чувства нетърпение отново да излезе на ринга, но това в никакъв случай не означава, че качването му между въжетата трябва да се случи срещу когото и да е.

 

Досега Кобрата бе последователен в избора си на съперници, като трябва да остане такъв


Дейвид Хей е един от най-опасните, класни и добри боксьори в тежка категория в света за момента, като сблъсък с подобен опонент в никакъв случай не влиза в сметките на Кобрата днес и сега. Софиянецът трябва да следва предварително начертания си път, който изисква от него да изчака победителя от мача Фюри - Кънингам, без да взима прибързани решения.


Естествено, напълно адекватно би било, ако той си насрочи "подгряващ" мач през лятото, който да го върне към активност. Това дори изглежда задължително. Но за целта "Зауерланд Ивентс" са напълно способни да му намерят съперник, който действително да изиграе ролята на подготовка за Фюри или Кънингам, а не да го постави на предела на възможностите му, какъвто е Дейвид Хей. Стратегията тук е задължителна и Кубрат е длъжен да играе шах, което впрочем често прави в свободното си време.


Мач с Дейвид Хей в бъдеще е неизбежен, защото британецът е един от основните играчи в дивизията. Рано или късно, пътищата им ще се пресекат, защото и двамата преследват една и съща цел - да бъдат световни шампиони. Кубрат за първи път, Хей - за втори. Но както гласи древната сентенция - "когато му дойде времето", а времето за това не е сега. Мисли разумно, Кобра. Бъди търпелив и последователен, както винаги си бил досега. Извърви докрай тази пътека, която сам отвори пред себе си, а нека Дейвид Хей почака малко.


Константин Симидчийски, Sporta.bg