Млад спортист номер 1 на България: Ще съм във форма за най-важните стартове

галерия:

Националката по биатлон Ния Димитрова спечели наградата за „Млад спортист номер 1 на България" в анкетата на Viasport.

 


 

Тя продължи традицията този престижен приз да се печели от състезатели в зимните спортове, след като миналата година бе отличен Владимир Зографски.

 


 

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков изрази надежда на церемонията по награждаването, че именно Димитрова ще поеме по стъпките на великата Екатерина Дафовска и ще изведе биатлона в България до нови върхове.

 


 

Sporta.bg ви запозна с Ния Димитрова в началото на новия зимен сезон, като тогава тя тъкмо се завръщаше след претърпяни контузии през лятото и нямаше сили да определи целите си.

 


 

19-годишната ни състезателка блесна в началото на 2012-та година по време на Европейското първенство за девойки, където грабна титлата в спринта. Тя също така има сребро от Световното за девойки, но проблемите в кръста не ѝ позволиха да се подготви оптимално за новия сезон.

 


 

Sporta.bg отново потърси Ния Димитрова за интервю след нейното награждаване, на което тя не можеше да присъства лично заради участието си в кръга от Световната купа в Антхолц-Антерселва.

 


 

Там тя приключи с най-предно класиране от българките - 75-то място след само 2 грешки в стрелбата.

 


 

Дали Ния Димитрова е възвърнала част от оптимизма си след спечелването на приза за номер 1 сред младите спортни надежди на България? Мисли ли този път, че ще бъде добре подготвена за важните състезания като Европейското първенство в Банско през февруари?

 


Как се чувстваш, след като спечели наградата, какво означава тя за теб?

 

Чувствам се нормално. Много се радвам и благодаря на всички, които ме подкрепят и са гласували за мен.

 

В предишния ни разговор каза, че не смееш да си поставиш цели за новия сезон, но сега като спечели приза, върна ли се оптимизма ти?

 

Ами не, честно казано, защото не се чувствам уверена и не много подготвена. Надявам се за важните стартове да се опитам да се събера и да се концентрирам.

 

Въпреки че скандинавските страни са ти любимите, записа най-добрия си резултат до момента в Световната купа в Поклюка - 48-мо място в спринта. Имаше ли нещо по-различно в Словения, което те предразположи да се представиш по-добре?

 

Не, там дори валеше сняг и в снеговалеж е много по-трудно. Тогава уцелих ските, стрелях добре и като ти потръгне добре състезанието още от началото, се получават нещата.

 

Къде предпочиташ да се състезаваш през този сезон - за Световната купа или IBU Cup, защото записа стартове и в двете категории?

 

Повече ми харесва по световните купи, разликата е огромна. Целият екип от вакс-майстори е там, треньорът е там. Чувствам се по-спокойно, няма да се притеснявам, че ските ще са бавни или нещо друго.

 

Докато по европейските купи там са двама човека - един треньор и един вакс-майстор и на тях и ме по-трудно да се справят с мазането на ските или с прострелката.

 

 

Прави впечатление, че като цяло се справяш най-добре в спринта - това ли е любимата ти дисциплина и защо?

 

Да, спринтът ми харесва, но преследването ми е любимо. Много жалко, че този сезон само веднъж се класирах и не успях да стартирам заради болки в кръста.

 

В преследването е много по-интересно - има 4 стрелби и до последно не се знае кой ще победи.

 

Как се чувстваш чисто физически, далеч ли си от най-добрата си форма?

 

Не се чувствам много добре, но мисля, че когато трябва - в най-важните стартове - ще съм по-добре.

 

Преди каза, че искаш през този сезон да не изоставаш бегово от лидерите - как се справяш в този елемент, според теб, а и в стрелбата?

 

 

Като гледам, горе-долу съм като миналата година. Разбира се, искаше ми се да съм по-добре бегово, но при контузията съм доволна и на това.

 

А относно стрелбата, по-бързо стрелям и горе-долу не с много наказания.

 

Намираш ли време за учене и всъщност какво учиш?

 

Намирам, да. Уча в УНСС „Администрация и управление", пиша през свободното време курсови работи.

 

И накрая, какво си пожелаваш за 2013-та година?

 

Пожелавам си да съм жива и здрава, без болести и неприятни болежки, а всичко останало ще си дойде с много тренировки.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg