Европейската шампионка Ния Димитрова: Контузиите попречиха на развитието ми

галерия:

Националката по биатлон Ния Димитрова беше определена като наследничката на Екатерина Дафовска, когато триумфира с европейската титла през февруари 2012-та за девойки едва 18-годишна.


Тя стана шампионка на континента в спринта, спечели бронзов медал в преследването и само един грешен изстрел я лиши от трето отличие в дългата дистанция.


Също така Ния може да се похвали със сребро от Световното първенство за девойки, което също сама причислява сред най-големите си постижения до момента.


Миналогодишния сезон определено е много тежък за Димитрова, защото я преследват непрестанни контузии, които не ѝ дават да разгърне потенциала си докрай. Тя започва да реди участия на обезболяващи инжекции и постепенно черните мисли превземат съзнанието ѝ.


През лятото вече 19-годишната Ния получи нова травма и има проблеми в кръста, които не ѝ позволиха да се готви максимално добре за предстоящия сезон.


Sporta.bg потърси новата надежда на българския женски биатлон за интервю в началото на кампанията.


Димитрова споделя с болка, че няма сериозни очаквания от състезанията, защото не може да си позволи да мечтае, при положение, че контузиите пречат на развитието ѝ в тази ключова за спорта възраст.


Ния демонстрира любовта си към белия спорт като посочва, че трябва да се намерят деца, които да последват примера на нея и съотборничките ѝ, за да не се получи нова дупка в поколенията при жените.


За нейно съжаление домакинството на Европейско първенство в Банско не я зарежда с допълнителен ентусиазъм, защото не може да си позволи големи амбиции заради компрометираната подготовка.


Ето какво още каза Ния Димитрова пред Sporta.bg:

 

Как и къде премина подготовката ти за новия сезон?

 

Този сезон подготовката премина на Боровец, Самоков, Белмекен, Банско и след това Рамзау на сняг. За мен подготовката не мина пълноценно - изпуснах един лагер. От началото на подготовката ходех по доктори заради контузията, а като цяло не тренирах както трябваше.


На кой елемент наблягаш повече и би искала да усъвършенстваш още?

 

Наблягам и на ски бягането и на стрелбата. Вече биатлонът се развива с голяма скорост и ако не стреляш бързо и точно, и не бягаш на близка разлика от първите 10, е много трудно за добро класиране.

 

Предстои Европейско първенство в Банско, имаше ли по-специални тренировки специално за него и приоритет ли ще бъде то за теб, тъй като е пред родна публика?

 

Да, в Банско е Европейското, но не мисля, че ще е добро за мен. Както казах, тази контузия в кръста ме върна много назад. Нямам по-специални тренировки.

 

Това, че е пред родна публика, е хубаво. Дано някоя от моите съотборнички да направи хубаво състезание,т ъй като аз мисля, че няма да се справя добре.

 

Завърши 41-ва на спринта в Идре, Швеция. Предпочиташ ли зимните центрове в Западна Европа пред тези в скандинавските страни?

 

Да, 41-во място заех, скандинавските страни са ми любимите.

 

 

Кое постижение считаш за върхово в кариерата си?

 

Най-престижното ми е Европейската титла, но и второто място на световното за девойки също ми достави голяма радост, защото три години бях в тази възраст и предните години или бягах добре и стрелях лошо, или обратното - стрелба добре, бягане зле и не се получаваха нещата.

 

На Европейското не очаквах да направя такъв силен резултат, защото е до 21г., докато на световното бях в група с 18г.

 

Претърпя тежка контузия през лятото, това ли е бил най-тежкият ти миг в спорта?

 

 

Да, това е най-тежкият период, защото след такава силна година имах амбиции да тренирам по-усърдно за следващата, но всичко приключи след травмата. Усетих как се връщам назад и това не ми е приятно.

 

Разбира се, този сезон ще се опитам да направя всичко възможно да се класирам добре, но каквото стане.

 

Ти имаш медали от Европейско първенство. Мислиш ли, че има достатъчно добри условия у нас за провеждане на пълноценна подготовка?

 

Има дорби условия на Банско и Белмекен, наскоро откриха и новото стрелбище в Троян. Мисля че като се направи и ролбана там, ще стане много добър център за подготовка.

 

 

На Боровец също, ако се оправи стрелбището и пистата, също ще стане много добър център за подготовка, но всичко това се свежда до финансиране.

 

Какви са целите ти за новия сезон?

 

Целите не знам вече... Иска ми се да не изоставам много бегово от първите, но това е много трудно.

 

Ти, заедно със Стефани Попова и Дафинка Колева сте може би младите надежди на биатлона в България. Според теб бъдещето предвещава ли успехи и поглеждаш ли напред?

 

Успехите идват с много тренировки и труд, най-важното е да сме здрави.

 

И накрая, какви са заниманията и хобитата ти в свободното време?

 

Когато съм в чужбина и има интернет - да се чуя с близки и приятели, уча и гледам филми.