Григор Димитров оцеля в петсетов трилър с Багдатис (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-добрият тенисист на България Григор Димитров се класира успешно за четвърти кръг на Australian Open, след като тази нощ хасковлията спечели драматичен петсетов дуел с кипърския ветеран Маркос Багдатис.

Може би и изненадващо за мнозина, двубоят между Димитров и Багдатис протече изключително драматично и оспорвано, а българският ас все пак съумя да измъкне успех с 4-6 6-3 3-6 6-3 6-3.

Така спортист №1 на България за 2014 година вече очаква съперника си в четвърти кръг, като това ще бъде олимпийският шампион Анди Мъри, който се справи лесно в три сета с Жоао Соуса.

Успехът на Григор Димитров над Маркос Багдатис бе пети пореден за него над кипъреца, като това бе и първият петсетов двубой за Гришо от тазгодишния Australian Open.

Първият сет на сблъсъка протече с успешно сервиране на двамата тенисисти, но при 4-4 се стигна до неприятна развръзка за българския представител. Именно тогава Маркос Багдатис стигна до две възможности за пробив, а след отразена първа такава, кипърецът се възползва и при 4-5 вече сервираше за спечелване на частта. Ръката на Багдатис не трепна и той успешно затвори първия сет при 4-6 в своя полза.

4130985

Във втория сет Григор бе длъжен да отговори подобаващо на предизвикателството и хасковлията не допусна нова грешка. При 2-1 Гришо стигна до шанс за пробив и се възползва, а до края на сета българинът не изпусна аванса си и затвори частта с 6-3, възстановявайки и равенството.

В третия сет обаче играта на българина отново претърпя регрес, а опитният кипърец не пропусна да се възползва от отворената възможност. При 2-2 Григор пропусна да оползотвори брейкпойнт в своя полза, а в следващото си сервиране с големи трудности удържа подаването си за 3-3. Това обаче бе и последният спечелен гейм на Димитров в сета, защото до края на частта Багдатис регистрира три поредни гейма и затвори сета на 3-6, дръпвайки отново в резултата.

4130984

В четвъртата част размяната на подаръци продължи, като този път бе ред на Маркос Багдатис да утежни сам живота си. При 2-3 кипърецът практически се "самопроби" и предостави гейма на Григор, а до края на частта българинът не трепна при свое подаване и за втори път в двубоя възстанови равенството по отношение на сетовете - 2-2.

Загубеният четвърти сет до голяма степен и пречупи Маркос Багдатис, защото силите на кипъреца видимо свършиха. По-младият българин пък отново демонстрира отличната си физическа подготовка, като в петата част Димитров доминира над своя съперник и успешно затвори мача при резултат 3-2 сета, макар и имайки нужда от три часа и половина, за да пречупи коравия си опонент.