Sky Sports: България намери новата си звезда след Христо Стоичков

галерия:

снимка: БТА/AP

Днес в Ню Йорк стартира последния за годината турнир от Големия шлем - US Open, като отново всички погледи на българските фенове на тениса ще бъдат насочени към Григор Димитров.

Хасковлията ще опита да прекрати черната си серия в Голямата ябълка, където никога досега не е успявал да преодолее първи кръг на основната схема на надпреварата. Съперник на Гришо на старта ще бъде представителят на домакините Райън Харисън, срещу когото Димитров вече спечели на "Уимбълдън" през това лято.

Именно на "Уимбълдън" Григор Димитров даде и най-голямата си заявка за успешно представяне в US Open, достигайки за първи път в кариерата си 1/2-финал на турнир от Големия шлем.

Именно поради това българинът бе включен в списък от т.нар. "скрити фаворити" на US Open, изготвен от тенис експертите на британския медиен гигант Sky Sports.

"През тази година младото българско чудо успя да пробие на топ ниво, достигайки 1/2-финалите на "Уимбълдън", седмици след като спечели и първата си титла на трева в Куинс Клъб. Димитров се сдоби с прозвището "Бейби Федерер" след победите си в Лондон и US Open като юноша, а през януари атлетичният и подвижен 23-годишен тенисист успя да затрудни максимално Рафаел Надал на Australian Open, принуждавайки испанеца да играе четири сета в 1/4-финалната фаза", започва анализът нa Sky Sports.

4094312

В Куинс Клъб Григор Димитров спечели и първата си титла на любимата тревна настилка

"Всеизвестен факт е, Григор Димитров се среща с една от най-богатите и бляскави жени в тениса в лицето на Мария Шарапова. Въпреки обаче, че постоянно се намира под светлината на прожекторите, Димитров не спира да постига успехи и на корта. Той се превърна в първият българин досега, успял да спечели титла от ATP на турнира в Стокхолм, а през тази година спечели и трофеите в Акапулко и Букурещ".

"Физическите слабости, които досега пречеха на Димитров да покаже по-голямата част от таланта си, вече са в миналото, като повечето хора вече вярват, че сега той принадлежи към най-добрите в тениса. "Работих наистина здраво, за да започна да печеля титли", заяви Димитров след успеха си в Букурещ през май. "Положих много усилия и дадох много саможертви, за да стигна дотук". Григор Димитров, който е трениран от ексцентричния австралиец Роджър Рашийд, премаза Анди Мъри на тазгодишния "Уимбълдън", преди да отстъпи на Новак Джокович на 1/2-финалите.

4100244

"Играх срещу бъдеща звезда", заяви Джокович след трудната си победа над Григор в Лондон

"Играх срещу бъдеща звезда. Той вече е топ играч, като разполага с класни удари и страхотно докосване", заяви тогава Джокович след трудната си победа на централния корт в "Ол Инглънд Клъб".

Родината на Григор Димитров може би намери своя нов герой след Христо Стоичков - бившия футболист, който изведе страната си до 1/2-финалите на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Може би българите наистина са прави, защото именно в САЩ Григор Димитров би могъл да направи следващата крачка в кариерата си и да достигне за първи път финала на турнир от Големия шлем в кариерата си.