Халеп удари Иванович и достигна финала

галерия:

снимка: Булфото

Водачката в схемата Симона Халеп (Румъния) се класира за финала на Турнира на шампионките на УТА в София с награден фонд 750 хиляди долара.

22-годишната Халеп победи поставената под номер 2 и двукратна шампионка от надпреварата Ана Иванович (Сърбия) с 2:6, 6:1, 6:3 след 110 минути игра пред повече от 5 хиляди зрители в зала "Арена Армеец". Успехът гарантира на румънката прогрес с три места в световната ранглиста и от понеделник тя ще се изкачи на рекордното в кариерата си 11-о място.

Халеп започна по-добре мача и след пробив поведе с 2:1. Победителката от "Ролан Гарос" 2008 Иванович, която участва с "уайлд кард", отвърна със серия от пет поредни гейма, с което взе първия сет. Тогава Халеп поиска медицински таймаут заради болки в кръста.

След паузата тя се завърна променена на корта и набързо дръпна с 4:0 и малко по-късно изравни резултата.

В решаващия трети сет след два поредни пробива Иванович натрупа преднина от 3:0. Халеп намали на 2:3, когато сръбкинята поиска намеса на физиотерапевта заради проблем с кръста и левия хълбок.

След подновяването на играта румънката изцяло доминираше и затвори мача с поредица от шест гейма в своя полза. Така тя остана единствената непобедена тенисистка в турнира, с което си осигури 145 хиляди долара и 255 точки за класацията на УТА.

На финала утре румънката, която има пет титли през този сезон, ще се изправи срещу победителката от двубоя между Саманта Стосър (Австралия) и Анастасия Павлюченкова, които ще играят по-късно днес.