Краси Анев за Sporta.bg: Високите ни цели за Сочи 2014 са реални

галерия:

снимка: Булфото

Красимир Анев е най-добрият български биатлонист и съответно голямата ни надежда за достойно представяне на предстоящата Зимна Олимпиада в Сочи през 2014-та година. Миналият сезон той затвърди статута си на лидер в националния отбор, завършвайки с най-предно класиране за Световната купа.

Анев спечели и единствения медал – бронзов – за България от проведеното в Банско Европейско първенство по биатлон по-рано тази година.

Пред Sporta.bg Красимир разкри стремежите и целите си за новия зимен сезон, който започва по традиция в шведския зимен център Йостерзунд. Анев не крие амбициите си за призови класирания във всички дисциплини и осъзнава отговорността, която носи като водеща фигура в нашия отбор.

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска пожела от мъжката ни щафета класиране на 8-мо място на Олимпийските игри в Сочи.

4045359Много хора си мислят, че това е непостижима цел. Аз не съм на това мнение. Миналата година на Световното първенство в Чехия станахме девети, на една секунда от осмото място“, заяви специално за Sporta.bg Анев.

Той посочи също така, че атмосферата в отбора е отлична и всеки усилено следва програмата си, която е достатъчно натоварена, за да не оставя почти никакво лично време на момчетата.

Общо взето нямаме личен живот ние, биатлонистите“, каза Анев.

Ето как Красимир Анев отговори на въпросите на Sporta.bg:

В момента сте на лагер в Швеция, как върви подготовката преди началото на сезона?

Да, на лагер сме Швеция. Остава ни още малко време до началото на Световните купи – време за последни настройки на мерниците.

Първият старт в кампанията ще бъде в Йостерзунд – какво е мнението ти за този зимен център и ще ви помогне ли фактът, че в момента тренирате в Швеция?

Пистата в Йостерзунд ми е добре позната. Много стартове имам натрупани на това трасе. Това, че се подготвяме тук, не е случайно. Треньорът е построил програмата така, че да сме аклиматизинани спрямо географската ширина тук и спрямо това, че състезанията се провеждат на осветление.

4045360

Ти лично кои писти предпочиташ – тези в Западна Европа, в Източна или тези в скандинавските страни?

Предпочитания за пистите конкретни нямам. В Западна Европа атмосферата на стадионите е уникална – многобройната публика подкрепя всички. Добре се чувствам и в Русия, обичам да ходя на състезания там.

4045363Има ли нещо по-различно в нагласата ви тази година, предвид Зимната Олимпиада?

Подготовката ни е насочена за Олимпийските игри и смятам,че това е правилно. Трудно е цял сезон да показваш добри резултати. Това го правят само представители на богатите държави – Норвегия и Франция.

Екатерина Дафовска заяви, че иска 8-мо място на Олимпиадата от мъжкия отбор. Постижим ли е такъв резултат и смяташ ли, че потенциалът ви е за дори по-горна позиция?

Много хора си мислят, че това е непостижима цел. Аз не съм на това мнение. Миналата година на Световното първенство в Чехия станахме девети, на една секунда от осмото място.

Олимпиадата е съвсем друго състезание – понякога фаворитите прегарят. Ако всичко е наред имаме шансове да се борим за 7- 8 място. За по предно класиране е малко по-трудно.

Каква е атмосферата в мъжкия отбор в момента и как протичат заниманията с новия треньор Георги Фъртунов?

Атмосферата ни е добра. Всеки си знае задачите и си върши работата. Отношенията с момчетата са ни отлични.

Опиши как протича един ден на Красимир Анев.

Денят ми не се различава много от този на другите спортисти. Започва рано сутрин с физ-зарядка, след това закуска, а веднага след закуската излизам на първа тренировка към 9 часа.

4045361

Тренировката често продължава до 12:30-13:00 обяд, следва почивка, втора тренировка от 16:00 до 18:30, а понякога и по-дълго. Вечерта често се случва отново да не съм свободен – или имам масаж, или някой разбор на деня. Общо взето личен живот почти нямаме ние, биатлонистите.

И за финал – какво си пожелаваш преди началото на новия сезон?

Пожелавам си да съм здрав. Само това е важно сега.