Конфузен гаф не засенчи фамозното шоу за старта на Сочи 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

С великолепно, бляскаво и ефектно шоу пред 14 хиляди зрители на Олимпийския стадион „Фишт“ и милиарди пред телевизорите бе проведена церемонията по откриването на XXII Зимни Олимпийски игри в Сочи 2014.

Най-скъпата Олимпиада в историята – с разходи за 51 милиарда долара – предложи и изобилие от високотехнологични ефекти на откриването, като самата церемония продължи 2:40 часа и включи употребата на 3500 фойерверки с общо тегло 22.5 тона.

Най-големият от реквизитите за церемонията е 4.5 тона, а 3000 души на сцената смаяха феновете, използвайки 6000 костюма. Церемонията бе от 9 части и представи пътешествие в историята на Русия, включи парада на нациите и разбира се, запалването на Олимпийския огън.

В 18:53 часа знаменосецът Мария Киркова премина триумфално по пътеката на стадиона с националния флаг, предвождайки българите в Сочи. Делегацията ни се състои от 18 спортисти.

Единственият конфузен момент по време на церемония се случи при гафа с изобразяването на олимпийското лого – над стадиона се спуснаха 5 снежинки, но една от тях не можа да осъществи метаморфозата и Сочи 2014 започна само с четири олимпийски кръга.

4063780

Кулминацията на церемонията, както винаги, бе запалването на олимпийския огън. По традиция най-пазената тайна на Олимпиада е името на човека, който получава честта да маркира началото на най-мащабния спортен форум със спазването на древната традиция.

В този случай привилегията се падна на легендарния вратар на "сборная" по хокей на лед Владислав Третяк и Ирина Руднина - олимпийска шампионка във фигурното пързаляне заедно с Александър Зайцев – които запалиха дружно олимпийския огън пред стадиона в Сочи.

Снимки от дългоочакваното събитие вижте в нашата ГАЛЕРИЯ.

18:13 часа – Началото на откриването бе дадено със специален клип, посветен на 33-те букви от руската азбука. Първата буква „А“ бе представена с изображение на светите братя Кирил и Методий в чест на създателите на славянската азбука през 855-та година.

18:18часа – 18-годишната олимпийска гимнастичка Любов откри церемонията с пътешествие в спомените и сънищата си, което цели да разкрие историята на Русия.

4063758

18:24 часа – Първи гаф на Зимната Олимпиада! Олимпийските кръгове така и не се материализираха в истинския смисъл на думата. Първият ефектен момент от церемонията трябваше да представлява именно формирането на светещите 5 кръга – символа на Олимпиадата, изрисуван от Пиер Кубертен. На сцената се спуснаха 5 снежинки, които трябваше да се "разтворят", но една от тях обаче не се материализира и XXII Олимпийски игри в Сочи започнаха само с 4 кръга.

4063763

18:33 часа - След кратка реч на председателя на МОК Томас Бах и изпълнението на химна на домакините Русия идва ред за началото на парада на нациите. По традиция Гърция има честта първа да дефилира на Олимпийския стадион. След нея държавите се изредиха по азбучен ред, но на кирилица, а не на латиница.

18:40 часа - Мария Киркова гордо развява българския флаг на стадиона, следвана от останалите 17 спортисти, които ще представят страната ни в Сочи.

4063775

18:53 часа - САЩ е с най-голямата делегация от участници на Олимпиадата - 230 спортисти, следвани от Русия с 225, Канада с 220, Швейцария със 168 и Германия със 153.

19:21 часа - Под звуците на хита на "Тату" - "Нас не догонят" излязоха 225-мата спортисти на Русия, като с делегацията на домакините бе сложен край на парада на нациите в Сочи.

4063782

19:30 часа - На сцената излязоха трите талисмана на Сочи 2014 - полярната мечка, леопардът и заекът. Представянето им бе последвано от специален филм, обрисуващ историята на Русия от древността до ХХI век.

4063789

20:00 часа - Ужасна новина дойде от Турция преди минути, след като стана ясно, че е направен опит за отвличането на самолет, като крайната цел е била атака срещу Откриването на Олимпиадата в Сочи.

20:08 часа - Олимпийският огън е близо до стадион "Фишт" в Сочи след най-дългото пътешествие в историята си - през най-високата точка в Европа (връх Елбрус) до най-дълбокото езеро Байкал, без да забравяме и първото му излизане в Космоса.

20:14 часа - Време за официалните речи. Първи на платформата излезе председателя на Руския олимпийски комитет Дмитрий Чернишенко, следван от президента на МОК Томас Бах и накрая държавния глава на Руската федерация Владимир Путин.

4063790

20:27 часа - Президентът Владимир Путин обяви официално Зимните Олимпийски игри за открити. Последва един от най-важните моменти в церемонията на откриването с появата на Гълъба на мира, символизиращ хармонията между хората по света.

20:32 часа - На стадион "Фишт" бе внесен олимпийския флаг, който вече е на 100 години. 3 минути по-късно той бе издигнат, а Ана Нетребко предложи последното си изпълнение за годината (тя излиза "в отпуска" по майчинство) - олимпийския химн.

20:49 часа - Мария Шарапова влезе на стадион "Фишт" с олимпийската факла в ръка. Легендарният треньор на "сборная" по хокей на лед Владислав Третяк и Ирина Руднина - олимпийска шампионка във фигурното пързаляне заедно с Александър Зайцев - запалиха дружно олимпийския огън пред стадиона в Сочи.

Факти за Олимпиадата в Сочи:

1 - са спортистите на Игрите в Сочи от Бермудските острови и Британските Верджински острови, Венецуела, Източен Тимур и Зимбабве.

15 - години е възрастта на най-младата състезателка на Олимпийските игри - ски-скакачката Джанина Ернст от Германия.

4063638

20 - години от първото участие на хокеиста Петър Недвед на Олимпиада. През 1994 година той спечели сребърен медал с Канада в Лилехамер, а в Сочи 42-годишният Недвед за втори път ще участва на Зимни Игри - този път за родна Чехия.

55 - години е най-възрастният състезател в Сочи. Това е алпиецът Умбертус Принс (Мексико), който ще участва на шеста Зимна олимпиада.

87 - Националните олимпийски комитети ще бъдат представени на Игрите в Сочи.

4063640

98 - комплекта медали ще бъдат раздадени по време на Зимната олимпиада.

230 - са спортистите на САЩ в най-голямата делегация на Игрите.

2453 - допинг-проби ще бъдат извършени в Сочи. Това е рекорд и увеличение с 14 процента в сравнение с предишната Олимпиада във Ванкувър през 2010 година.

2900 - състезатели ще се борят за отличията на първите Зимни игри в Русия.

40 000 - души ще се грижат за сигурността по време на Олимпиадата.