Хамилтън отново недостижим, радост за Ферари на "Монца"

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън за седми пореден път през сезон 2015 и за 49-ти в кариерата си спечели полпозишън, което ще му позволи да стартира от първата позиция в неделя в състезанието за Гран при на Италия на най-бързата писта от календара - "Монца".

Само 0.250 секунди този път бе предимството на Хамилтън спрямо най-близките му конкуренти, но той изпълни задачата си перфектно и ознаменува 50-ия си старт с Мерцедес по най-добрия начин. Тифозите на Ферари имаха поводи за празник, защото Кими Райконен и Себастиан Фетел се наредиха на второ и трето място, представяйки се по-добре от конкурента за титлата Нико Розберг, който се задоволи с 4-та позиция.

Пети остана Фелипе Маса, следван от съотборника си в Уилямс Валтери Ботас. Серхио Перес, Ромен Грожан, Нико Хюлкенберг и Маркус Ериксон допълниха топ 10. Обиколката на Хамилтън бе 1:23.397 секунди и бе с три десети по-добра от тази на Розберг, което подсказва за изравнените постижения на пилотите в топ 4.

За първи път от Бразилия 2008 година Ред Бул не класира болид в топ 10, като Даниел Рикардо имаше проблеми с двигателя си, което не му позволи да запише време във втория сегмент. Пилотите на "червените бикове" ще претърпят наказания за смяна на двигателите и ще започнат от края на решетката в неделя.

Хамилтън вече има 4 полпозишъна в кариерата си на "Монца", с което изпреварва постиженията на Михаел Шумахер, Хуан Пабло Монтоя и Себастиан Фетел, като в същото време се доближава само на 1 от лидера по този показател Айртон Сена.

Квалификация 1

Нико Розберг, който имаше леки оплаквания от новата задвижваща двигателна единица на Мерцедес, специално изработена за "Монца", е решил да не я използва този уикенд. Германецът ще кара със стария двигател от "Спа", като няма да претърпи наказание за смяната.

Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо има опасност да започнат на последните места на решетката заради поредна смяна на двигателите си Хонда. Те са изразходвали повече от разрешените 4 задвижващи единици през сезона и получават наказание от ФИА. Наказанието на Бътън е 5 места, а на Алонсо - 10. Пилотите на Ред Бул със сигурност ще започнат от дъното на решетката поради същата причина, но техните наказания са далеч по-сериозни и ще участват в квалификациите само фиктивно.

Не случайно единствените болиди с меките гуми на Пирели в първите 10-ина минути от първия сегмент са тези на МакЛарън-Хонда и Манър Маруся. Люис Хамилтън рано-рано записа обиколка от 1:24.251 минути и оглави класирането, след което се прибра в бокса - зад него се наредиха на половин-една секунда Розберг, Ботас, Фетел, Маса и Райконен, който изоставаше с малко повече от секунда, но без проблеми щеше да премине във втората част на квалификациите.

Tри минути преди края Макс Ферстапен и Даниел Рикардо не бяха излезли на пистата (австралиецът го направи в 2:30 минути преди края), като под чертата се намираха Роберто Мери, Уилямс Стивънс и Дженсън Бътън, а Алонсо бе 15-ти.

В крайна сметка Ферстапен не можа да запише обиколка и остана последен, а от квалификацията отпаднаха Бътън (16-ти), Алонсо (17), Стивънс (18) и Мери (19).

За шести път през сезона МакЛарън-Хонда загубиха и двата си болида още в първия сегмент на квалификациите, а заради наказанията те ще потеглят от последните места.

Квалификация 2

Ферари-тата разделиха двата Мерцедес-а с първите летящи обиколки във втория сегмент. Хамилтън бе начело с 1:23.383 минути, а Райконен изоставаше с три десети, докато Фетел - с половин секунда, но публиката аплодира любимците си ревностно, защото се представяха по-добре от Розберг 4 минути преди края на сесията.

От 12-те болида, записали времена 4 минути преди края, Фелипе Насър и Ромен Грожан се намираха на последните места и извън топ 10. Малдонадо и Ериксон бяха осми и девети, като изглеждаха единствените, които може да имат проблем да запазят класирането си в третата част.

В крайна сметка от квалификация 2 отпаднаха Малдонадо (11), Насър (12), Сайнц (13), Квят (14), а Рикардо остана 15-ти, след като изобщо не излезе на пистата.

Квалификация 3

Нико Розберг не можа да запише по-добро време от предишната си летяща обиколка и остана на пето място след първите опити на пилотите. Хамилтън окупира върха с 1:23.397, Фетел на 0.308 секунди остана втори, а Райконен се нареди трети на 0.315 от шампиона, докато Маса също се нареди преди Розберг.

Минута преди края стана ясно, че Хюлкенберг претърпя технически провал в болида си и не участва повече в третия сегмент на квалификациите. Вълнуващите последни летящи обиколки не предложиха много размествания, но пилотите бяха значително близки в постиженията си, като Райконен успя да изпревари Фетел за второто място, а Хамилтън отпразнува 49-ия си полпозишън.

Видеото по-долу ще ви запознае по-подробно с характеристиките на пистата „Монца“: