Делев изригна с три гола и прати Берое във втория кръг на Лига Европа

галерия:

снимка: beroe.bg

Отборът на Берое се класира за втория кръг на втория по сила европейси клубен турнир Лига Европа, след като тази вечер, на градския стадион в Стара Загора се наложи с 3:1 срещу гостуващия тим на Атлантас. В първата среща "заралии" спечелиха с 2:0 и така с общ резултат 5:1, българите продължават напред. В следващия кръг Берое най-вероятно ще играе срещу Брьондби, който в първата среща победи с 9:0 като домакин Ювенес - Догана, а мачовете са на 16 и 23 юли.

В герой за домакините се оказа Спас Делев, който реализира и трите гола, а при два от тях голяма заслуга имаше партньорът му в атака Жуниор Мапуко. 

Срещата започна брилянтно за домакините. Те "натиснаха" противника си от началото на срещата и това даде резултат в 7-та минута. Жуниор Мапуко бе фаулиран на границата на наказателното поле и това значеше пряксвободен удар. Зад топката застана Спас Делев, който с перфектно премерен удар прехвърли стената и остави Миндаугас Малинаускас безпомощен - 1:0. Това е втори официален мач за Делев с екипа на "зелените" и той за втори път се разписва, след като направи това и в първата среща. Статистиката показва, че това е третият най-бърз гол в историята на "заралии" в европейските клубни турнири - шест минути 47 секунди.

Натискът на домакините продължи, като на няколко пъти стражът на гостите спаси отбора си от сигурен гол след опасни удари на Мапуко и капитана Иво Иванов.  Георги Божилов центрира от левия фланг в 18-тата минута, но в наказателното поле липсва футболист на Берое, който да играе с топката и тя попада директно в Малинаускас.

Постепенно домакините успокоиха играта и започнаха повече да разиграват в центъра на терена, като предпочитаха постепенните атаки.

В 35-тата минута Андрей Павлюков се изплъзна от Венци Василев и напредна по посока вратата на противника, стреля, но Благой Макенджиев показа добра класа и рефлекс и успя да отклони топката, която влиташе във вратата му.

Минута преди края на първата част 7000-те хиляди зрители на стадиона видяха и второто попадение. Мапуко бе изведен по левия фланг, той напредна и вместо да се полакоми и да стреля, той пусна прецизно топката към свободния от дясно Делев, който без никакъв проблем се разписа на опразнената врата - 2:0.

През втората част домакините успокоиха играта и въпреки че бяха по-добри през първите 15 минути, те не успяха да отбележат трети гол.

Именно пасивността на "заралии" доведе до първи гол за Атлантас в 65-тата минута. Иво Иванов изпусна Робертас Вежевичиус, който се освободи и неуспокояван, с плътен удар по въздух намали за 2:1.

Моментално обаче домакините отговориха. След 120 секунди игра отново прожекторите осветиха Делев, който реализира четвъртия си гол с екипа на Берое и първи хеттрик, който идва в едва втория му мач. Жуниор Мапуку нахлува отдясно в наказателното поле и стреля, но парираният от Малинаускас удар попада директно в колегата му в нападение, който без проблем се разписа - 3:1.

До края на срещата момчетата на Петър Хубчев изиграха спокойно срещата и в крайна сметка се класираха за втория кръг на Лига Европа след общ резултат 5:1.

4144730

Берое прекрати двегодишното си отсъствие от евротурнирите по най-добрия начин и спечели с 2:0 гостуването си на литовския Атлантас в първи двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Петър Хубчев избра да започне с Благой Макенджиев, Атанас Зехиров, Венцислав Василев, Иво Иванов (к), Веселин Пенев, Игор Джоман, Неманя Милисавлевич, Георги Божилов, Елиаш, Спас Делев, Жуниор Мапуку.

Константин Сарсаня избра Миндаугас Малинаускас, Андриус Йокшас, Роландас Баравикас,  Казимерас Гнедоис, Едгарас Царскис, Довидас Виркшас, Довидас Норвилас, Овидиюс Вербицкас, Максим Максимов, Андрей Панюков, Робертас Вежевичиус