Бразилия подчини Аржентина във вечната класика на Южна Америка

галерия:

снимка: БТА/AP

Големите футболни врагове на Южна Америка Бразилия и Аржентина отново кръстосаха шпаги, а "Селесао" спечели с 2:0 днешната приятелска среща между двата колоса, изиграна в китайския мегаполис Пекин.

И двете попадения за "кариоките" отбеляза нападателят на Атлетико Минейро Диего Тардели, за когото това бяха и първи голове изобщо с легендарната златиста фланелка на петкратните световни шампиони.

В края на първата част голямата звезда на аржентинците Лионел Меси пропусна и дузпа, отсъдена за спорно нарушение на Данило срещу Анхел ди Мария. Меси опита на още няколко пъти да превземе вратата на "Селесао", но стражът на Бразилия Джеферсон направи отличен мач и успя да "заключи" вратата си.

Успехът на "кариоките" в Пекин можеше да бъде и още по-изразителен, но капитанът и голяма звезда на Бразилия Неймар направи два сериозни пропуска пред Серхио Ромеро. Завръщането си за "Селесао" пък направи легендарният Рикардо Кака, който записа първи мач с националната фланелка от година и половина насам.

Селекционерът на Бразилия Карлос Дунга постави Диего Тардели на върха на своята атака, докато капитанът на тима Неймар, Вилиан и Оскар трябваше да действат от втора позиция в тактическата схема 4-2-3-1. Елиас и Луис Густаво оформиха двойка вътрешни полузащитници, а Филипе Луис, Жоао Миранда, Давид Луис и Данило започнаха в защита пред вратаря Джеферсон Галвао.

Херардо Мартино заложи на Серхио Агуеро в ролята на централен нападател, а Лионел Меси и Анхел ди Мария подпомагаха активно голмайстора на Манчестър Сити. Хавиер Масчерано, Ерик Ламела и Роберто Перейра започнаха в халфовата линия, а Сабалета, Демикелис, Фернандес и Рохо оформиха отбранителния вал на „албиселесте“ пред вратаря Серхио Ромеро.

4118266

Аржентинците започнаха по-добре сблъсъка, като още от самото начало отборът на Тата Мартино опита да притисне своя съперник. Удари на Ди Мария и Меси не се оказаха ефективни, а в 7' Серхио Агуеро претендираше и за нарушение срещу него в наказателното поле. Сигнал за дузпа от страна на рефера обаче така и не последва.

В 17' пред „албиселесте“ се откри удобна възможност за откриване на резултата. Лионел Меси бе фаулиран в опасна близост до вратата на Джеферсон, като капитанът на аржентинския тим очаквано се нагърби с отговорността да стреля. „Десетката“ опита да прати топката над бразилската стена, но изстрелът му срещна футоболист в златиста фланелка.

Две минути по-късно Анхел ди Мария изправи трибуните на крака. Звездата на Манчестър Юнайтед направи добро двойно подаване с Ерик Ламела и отправи мощен изстрел с левия крак, но кълбото прелетя на сантиметри над напречната греда на вратата.

В 21' отново тимът на Аржентина бе този, който съумя да застраши вратата на съперника. „Гаучосите“ отнеха една топка в средата на терена, което позволи на Лео Меси да навлезе на скорост в половината на „Селесао“. Капитанът намери успешно Серхио Агуеро, но силният удар на Кун прелетя извън очертанията на вратата.

Въпреки, че аржентинският тим изглеждаше по-опасният от началото на срещата, в 28' Бразилия успя да открие резултата в Пекин. Централният бранител на „албиселесте“ Федерико Фернандес се намеси кошмарно при едно не особено сложно центриране в наказателното поле на Аржентина, поднасяйки топката на стоящия наблизо Диего Тардели. „Деветката“ на „кариоките“ само това и чакаше, отигравайки кълбото с десния крак и намирайки мрежата зад Серхио Ромеро – 1:0.

4118265

Полученият гол естествено внесе оживление в състава на Аржентина, който мигновенно опита да установи натиск в половината на „Селесао“. В 31' изстрел на Ди Мария бе уловен от Джеферсон, а минута по-късно „кариоките“ за малко не нанесоха и втори удар над своя опонент. Голямата звезда на символичните домакини Неймар се подигра със защитата на Аржентина и преодоля двама футболисти в синьо-бели фланелки, озовавайки се очи в очи с Ромеро. Нападателят опита да завърши соловата си акция с финно отиграване зад гърба на стража, но за негово голямо съжаление изпрати топката в аут.

Пет минути преди края на първата част арбитърът на срещата отсъди изключително спорна дузпа в полза на Аржентина. Данило влезе в съприкосновение с Анхел ди Мария в наказателното поле на своя тим, но повторенията показаха, че десният бек на „кариоките“ по-скоро играе с топката. Въпреки това реферът посочи бялата точка и отсъди наказателен удар в полза на „гаучосите“, а зад топката застана Лионел Меси. Изстрелът на Бълхата обаче бе спасен с вещина от Джеферсон, който запази крехкия аванс на своя тим в резултата.

4118267

Секунди преди почивката аржентинците пропиляха нова златна възможност да възстановят равенството. Пабло Сабалета получи чудесен пас от Масчерано и светкавично насочи топката към Кун Агуеро, но нападателят на Манчестър Сити като по чудо не успя да вкара, позволявайки топката да се изплъзне между краката му.

Втората част на сблъсъка започна силно за „Селесао“, като още в 48' „кариоките“ бяха съвсем близо до удвояване на резултата. Неймар пусна хитър пас зад защитата към Филипе Луис, който се озова на добра стрелкова позиция. Левият бек стреля силно с левия крак, но изпращайки кълбото над горната греда зад Серхио Ромеро.

В 51' първа стопроцентова възможност за втората част се откри и пред аржентинския отбор. Ди Мария пресече една топка в половината на Бразилия и се озова очи в очи с Джеферсон, но „седмицата“ се забави твърде много и не успя да нанесе удар към вратата. В 58' „Селесао“ създаде сериозна опасност след изпълнение на статично положение, но включилият се в атака Давид Луис не успя да засече топката по най-добрия начин. Минута по-късно Оскар стреля директно след нов свободен удар пред вратата на „гаучосите“, но Серхио Ромеро се намеси и спаси.

В 62' „албиселесте“ отново натиснаха, но нов изстрел на Меси бе париран от Джеферсон. Три минути по-късно събитията отново се пренесоха пред вратата на Ромеро, като този път отборът на Карлос Дунга все пак успя да удвои аванса си. „Кариоките“ използваха едно от най-силните си оръжия – статичните положения, като Давид Луис засече с глава центриране на Оскар от корнер. Бранителят на ПСЖ насочи кълбото към оставения напълно непокрит Диего Тардели, който от близка дистанция прониза Серхио Ромеро за 2:0.

4118270

В 68' капитанът на Аржентина Лионел Меси отново опита да вземе нещата в свои ръце, но правещият отличен мач Джеферсон улови и този изстрел на четирикратния кавалер на Златната топка. В 79' Бълхата получи нов изгоден шанс да стреля от пряк-свободен удар, като този път звездата на „гаучосите“ успя да прехвърли стената. Вездесъщият Джеферсон обаче отново бе на мястото си, спасявайки и този удар на аржентинската звезда.

В 81' Неймар отново извади на показ слабостите в аржентинската защита, като капитанът на символичните домакини отново излезе очи в очи с Ромеро. За разлика от първата част, този път бразилецът опита да прехвърли противниковия вратар, но и този му опит за попадение не доведе до желания резултат. Минута по-късно голмайсторът Диего Тардели отстъпи мястото си на Кака, който изигра своя първи мач за Бразилия от 18 месеца насам.

В добавеното време на срещата Неймар направи пореден опит да отбележи в аржентинската врата, но този път изстрелът му бе твърде слаб, за да затрудни Серхио Ромеро. Секунди преди края пък Лео Меси стреля за трети път от статично положение, но ударът на "десетката" премина на сантиметри покрай левия страничен стълб на вратата.