Какво да очакваме от Световното първенство в Бразилия?

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Определено най-очакваното събитие през следващата година в света на спорта е Световното първенство по футбол в Бразилия.

Участващите 32 държави със сигурност са нетърпеливи да разберат първите си съперници, така че ето какво можем да очакваме от предстоящия жребий за Мондиала.

Кога е жребият?

Броени месеци остават до началото на турнира в страната на кафето и вниманието на футболния свят е насочено към предстоящия жребий, като треньорите на националните отбори нетърпеливо очакват да разберат съперниците, за да се опитат да бъдат максимално подготвени за големите мачове.

Многоочакваното събитие ще се проведе този петък, 6-и декември в Коста до Сауипе, щата Баия – популярно място за почивка в страната. Шоуто е планирано да започне в 13.00 часа местно време.

На жребия ще присъстват световни футболни легенди като Кафу, Фабио Канаваро, Марио Кемпес, Лотар Матеус, Зинедин Зидан и Джеф Хърст. Всички те ще бъдат включени в самото теглене на отборите.

Краля на футбола Пеле също ще има специално участие на жребия, но той няма да асистира в тегленето. 73-годишният трикратен световен шампион ще бъде кулминацията на шоуто, но неговата роля се пази в тайна от организаторите.

Кога започва и кога завършва Мондиалът?

Турнирът през следващото лято започва на 12 юни в Сао Пауло, като естествено единият участник в окриващия мач е отборът на Бразилия.

Груповата фаза приключва на 26 юни, а първите мачове от 1/8-финалите ще се проведат само два дни по-късно в Бело Оризонте и Рио де Жанейро.

0e09d699-293d-c60e-8239-6051949a9177
Част от стадиона в Сао Паоло, където ще се проведе откриването се срути само преди няколко дена и уби трима дущи

 

Четвъртфиналите ще се проведат на 4 и 5 юли, а полуфиналите ще се играят на 8 и 9 същия месец.

Победителят на Световното първенство през 2014 година ще бъде ясен на 13 юли, като финалът ще бъде в Рио де Жанейро на митичния стадион „Маракана“

Какви са урните при жребия?

Седемте най-високо класирали се отбори в класацията на ФИФА през октомври, както и домакините ще бъдат в първата урна. Във втората са четири отбора от Северна Америка, както и четири страни от квалификационния цикъл в Азия.

В трета урна пък са пет африкански тима, две държави от Южна Америка, а последния тим е този на Франция. В четвърта урна пък са само отбори от най-стария континент.

4045948

Ето и как изглеждат самите урни:

Първа: Испания, Германия, Аржентина, Колумбия, Белгия, Уругвай, Швейцария и Бразилия

Втора: Япония, Иран, Република Корея, Австралия, САЩ, Мексико, Коста Рика и Хондурас

Трета: Чили, Еквадор, Кот д'Ивоар, Гана, Алжир, Нигерия, Камерун и Франция

Четвърта: Холандия, Италия, Англия, Португалия, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Русия

Показаното по-горе означава, че „група на смъртта“, състояща се от Бразилия, САЩ, Франция и Португалия е напълно възможна. Друг евентуален жребий също би предизвикал огромен интерес, например ако в една група попадне световният шампион Испания, азиатският шампион Япония, носителят на Купата на африканските нации Нигерия и финалистът от Мондиал 2010 Холандия.

Кои звезди ще можем да гледаме?

Въпреки че Световното първенство ще бъде без звезди като Златан Ибрахимович (Швеция), Гарет Бейл (Уелс) и Роберт Левандовски (Полша), все още има изобилие от играчи от най-висока класа.


4049315
Футболистите от първенството на Бразилия стачкуват от тази седмица във връзка с финансовите проблеми на някои отбори в първенството и отношението към играчите


И тримата фаворитити за „Златната топка“ ще участват на туртира – Лионел Меси (Аржентина), Кристиано Роналдо (Португалия) и Франк Рибери (Франция).

Ариен Робен и Робин ван Перси ще играят пък за Холандия, в Италия присъстват имена като Андреа Пирло и Марио Балотели, в Германия са играчи като Марко Ройс и Месут Йозил, за Испания пък ще се състезават Адрес Иниеста и Шави.

Други имена, които привличат вниманието пък са Неймар, Тиаго Силва (Бразилия), Едисон Кавани, Луис Суарес (Уругвай), Радамел Фалкао (Колумбия), както и още много футболисти.

Как стоят нещата с билетите?

Общо 6 164 682 заявки за билети имаше в първоначалния период, до 10 октомври. Исканията за ценните хартиики са от 203 различни страни. За откриването за получени 762 хиляди заяви, а за финала малко повече – 751 165.

Общо 889 395 билета бяха разпределени за хора от 188 държави по време на случайния подбор от първата фаза Останалите около 1,1 милиона билета бяха продадени само седем часа след това.