FIFA 14 – кралят не е гол

Новият футболен симулатор на EA Sports - FIFA 14, достига нови хоризонти във взаимодействието на играта върху човека.

 

С всяка изминала година феновете на играта се чудят какво по-добро могат да измислят от ЕА. Помним големия скок от FIFA 11 до FIFA 12.

 

Следващите разработки на компанията бяха насочени предимно към усъвършенстване на физиката на играчите, контола върху топката и по-голямо влияние при стрелбата за гол.

 

Учудващо или не, но тези елементи са много променени във FIFA 14 спрямо последната версия.

 

Компанията е вложила много усилия в усъвършенстването на геймплея и в графично изложение. На пръв поглед графиката на стадионите и играчите е малко по-хубава от предишната версия, но всички очакват мощния PS4, където и най-малките детайли като цветове на очите и белези по футболистите, ще бъдат лесно разпознаваеми.

 

 

Нека се съсредоточим върху негово величество геймплея и изкуствения интелект, защото на последната версия бяхме сигурни, че няма какво да се подобрява по тези показатели. Просто FIFA започва да прилича на истински футболен симулатор.

 

 

Много са важни физическите показатели на играчите. Всичко зависи от вас дали ще можете да използвате техните предимства в точното време. Физическите сблъсъци в играта са повече от реални. Наклона на играча, посоката на бягане, къде точно се намира кракът му - всички тези фактори имат огромно значение за играта.

 

Всеки един сблъсък на футболисти е абсолютно реален. Техните движения все едно се обуславят на законите на физиката, а не на програмистите писали софтуера.

 

Много голямо впечатление ще ви направи играта с топка по време на атака. Можете да тичате рамо до рамо със защитник и с лек финт да го объркате, и той да остане зад вас. Може защитника да не се хване на финта и да ви вземе топката пред погледа. Преди много се разчиташе на бързината, но сега разработчиците са дали нужното внимание на физиката.

 

 

Затова един физически здрав защитник много лесно може да спре бързоного крило стига да му застане правилно на пътя. Точно като в истински мач трябва да прецениш кога имаш възможност за отнемане на топката, в противен случай следва фаул или грешка.

 

Физиката на играчите ще ви учуди и ще трябва да свиквате с нея, но тя прави играта повече от истинска.

 

Помните ли, че имаше разлика в поведението на вашия отбор, ако мача се играе на дъжд? Във FIFA 14 разликата е огромна като голямо значение има и дали дъжда е силен. При силен дъжд и много вода по терена действията ви стават коренно различни и трябва да се съобразявате с това.

 

 

Движението на топката във въздуха е още по-реално. Сигурно ви писна да обяснявам как всяко едно нещо е по-реално, но истината е такава - реалистична. След близо 100 мача, изиграни на FIFA 14 и малко завръщане на FIFA 13 имах чувството, че топката лети по друг начин. След това разбрах защо не се получават високи извеждащи подавания на FIFA 13 - ами те просто не са реални.

 

Движението на топката във въздуха с лек фалц и по диагонала на терена е нещо, което другите версии на FIFA не можеха на създадат толкова реално. Сега спокойно може да правите високи пасове по диагонал към вашия нападател.

 

 

FIFA 14 ни дава повече контрол върху изпълнението на ударите. Както знаете и от предишната версия, всичко зависи от това къде се намира топката спрямо нападателя, с кой крак удря той и силата на вашия шут и посока. Сега последните две направления са още по-гъвкави. Може без проблеми да изненадате вратаря от центъра ако е излязъл съвсем леко напред и съответно ви направите много точен удар.

 

 

Всички тези допълнения нямаше да бъдат толкова полезни ако не прибавим към тях и изкуствения интелект. Точно това е елементът, който прави разликата в геймплейя огромен спрямо предишната версия.

 

След изиграването ми на първите 50 мача онлайн мога да кажа, че вече започнах да разбирам наистина движението на играчите. Целият отбор се движи спрямо това къде е топката и в коя фаза на атаката сме. Перфектните контри: когато спреш атака на противника и успееш да намериш веднага един от халфовете. Твоите нападатели вече бягат към празните пространства. Остава ти само да направиш един хубав прецизен извеждаш пас и го хващаш в крачка и той продължава да бяга с топката.

 

Най-новата опция, която е и най-добра, ще ви даде възможност да играете в сезони заедно с вашите приятели на двойки. Така вие имате сезони с всеки приятел отделно и си участвате в отделни класирания. За феновете на FIFA като мен, които обичат играта по двойки и са правили невъзможното, за да спечелят титлата в първа дивизия на Сезони - то този режим е един своеобразен подарък от EA към закоравелите почитатели на серията.

 

С излизането на конзолите от ново поколение PlayStation 4 и Xbox One след около месец, от ЕА ще ни изненадат още повече, тъй като FIFA 14 за споменатите платформи ще се възползва от услугите на новия графичен енджин Ignite. Това означава още по-голямо разпознаване на малките детайли. Тогава със сигурност ще има футболни фенове, които ще ви питат кой мач гледате, а всъщност вие играете. На мен това вече ми се случи на PlayStation 3, но просто тези хора не бяха големите футболни фенове!

 

FIFA 14 е на пазара за PlayStation 3, Xbox 360, PSVita, PC, 3DS и Wii.



Красимир Киров
Sporta.bg