Порто вгорчи завръщането на Моуриньо (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Жозе Моуриньо няма да запомни с нищо сантиментално завръщането си на стадион „До Драгао“ в Лисабон, защото бившият му клуб Порто победи с 2:1 Челси в интригуващ мач от втория кръг на Шампионска лига.

„Драконите“ поведоха в резултата, въпреки превъзходството на лондончани през първото полувреме, в 39-ата минута чрез Андре Андре, който с добавка се разписа, след като вратарят Асмир Бегович бе отклонил опасен диагонален шут на Ясине Брахими.

Уилиан с третия си пореден гол от пряк свободен удар в добавеното време на първата част възстанови равенстото, но в 50-ата минута след центриране от корнер капитанът на Порто Майкон засече с глава на първа греда и отново изведе „драконите“ напред – 2:1.

Те имаха още възможности за гол пред вратата на Бегович, а пропуските на Диего Коста и Еден Азар не позволиха на Челси да стигне дори до равенството. Така лондонските грандове разочароваха напълно в Шампионска лига тази вечер, след като и Арсенал загуби, само че с 2:3 като домакин на Олимпиакос.

Английските клубове продължават да се затрудняват в най-силния турнир и утре колосите от Манчестър ще трябва да измиват срама, защото в първия кръг единствено Челси от тимовете на Острова успя да спечели мача си, а останалите записаха поражения.

Челси с 3 точки се намира на трето място в класирането, докато Порто е втори с 4, но толкова има и лидерът Динамо (Киев), който по същото време спечели с 2:0 визитата си на Макаби (Тел Авив) (с 0 точки).

Първият опасен удар в срещата бе отправен от Диего Коста, който от около 15 метра получи позиция за стрелба, но силният му шут бе отразен в корнер от вратаря Икер Касияс. След изпълнението на ъгловия удар не се стигна до нищо опасно.

Челси обаче продължи да бъде подчертано по-добрият отбор на игрището в първия четвърт час и стигна до ново добро положение, след като Педро Родригес бе изведен зад защитата и можеше да накаже Касияс, но за пореден път стражът на Порто опази мрежата си суха.

Постепенно атаките на Челси се притъпиха и бранителите пред Касияс не позволяваха на техните технични футболисти да застрашават вратата. Дори когато някой играч на лондончани преодоляваше съперник, винаги имаше подсигуряване и съответно чисти положения липсваха.

Порто поведе в 38-ата минута с първата си добра атака, която бе изградена с няколко подавания и великолепен рейд на Ясине Брахими. Той получи топката на левия фланг и без проблеми финтира Бранислав Иванович и още един футболист на Челси, за да си освободи позиция за стрелба. Последва силен изстрел, който бе отразен от Асмир Бегович, но при добавката непокритият Андре Андре се разписа за 1:0.

Така Андре Андре вкара пореден важен гол за Порто, след като в последните минути донесе победата над големия враг Бенфика в дербито на Португалия преди десетина дни. Това обаче не се оказа крайният резултат за първата част, защото Уилиан изпълни прекрасно пряк свободен удар на около 20 метра от вратата и препарира Икер Касияс за 1:1 в 47-ата минута на първото полувреме.

Уилиан се разписа от фаул срещу Макаби и Нюкасъл, но тогава изпълненията му приличаха повече на центрирания и бяха на левия фланг на нападението на Челси.

В 51-ата минута обаче Порто си върна аванса в резултата след центриране от корнер, което бе засечено с глава на първа греда от капитана Майкон. Третото попадение през сезона за централния защитник на "драконите" дойде след колективна грешка на защитата, а и вратарят Бегович не бе заел най-правилната позиция.

Челси моментално потърси ново изравняване и Диего Коста със страхотен изстрел за малко не се разписа, но топката нацели горната греда. В 64-ата минута Педро с изключителен пас изведе Еден Азар в наказателното поле, а белгиецът преодоля защитник и опита удар, който обаче от малък ъгъл се оплете в страничната страна на мрежата - ако Азар бе паднал, със сигурност щеше да има дузпа.

Порто изпусна чисто положение в 70-ата минута и като по чудо не поведе с 3:1, след като Брахими от отлична позиция пред малкото наказателно поле тества уменията на Бегович, но вратарят на Челси с две последователни намеси изби в корнер.

В крайна сметка стихийният натиск на лондончани не даде резултат и те трябваше да преглътнат поражението.