Борусия (М) удържа Байерн за 0:0 в дербито

снимка: БТА/AP

Борусия (Мьонхенгладбах) се доказа като един от най-силните отбори от началото на сезона в германската Бундеслига, след като удържа местния си съперник и шампион Байерн (Мюнхен) за равенство 0:0 в най-любопитния мач от неделната програма на 9-ия кръг.

Домакините останаха непобедени, както и гостите, за които това е вече второ нулево реми далеч от „Алианц Арена“ след онова срещу Хамбургер на 20-ти септември. Въпреки позитивното си представяне и престижния резултат, Борусия (М) вече не е еднолично на втора позиция в класирането.

Тимът на Лусиен Фавр има 17 точки, колкото този кръг събраха и Волфсбург, и Хофенхайм, като само головата разлика засега извисява Борусия над директните конкуренти. Байерн изпусна изгоден шанс да се откъсне още на върха в таблицата, но остава необезпокояван лидер с 21 пункта в актива си – 4 повече от гореспоменатите три тима и 14 повече от основния си съперник през последните години Борусия (Дортмунд).

Въпреки че и двата тима бележеха средно по поне 3 гола в последните си три мача (Борусия с 12 попадения за този период, Байерн със 17), мачът изненадващо не предложи подобно зрелище на зрителите на стадион „Борусия Парк“.

Домакините имаха втората най-добра защита в Германия, отстъпваща именно на тази на Байерн, но пък шампионите можеха да се похвалят и с най-резултатното нападение. Въпреки това тази вечер надделя дефанзивната тактика на Борусия, които явно не искаха да допускат същите грешки като Рома срещу Баварската машина.

През първото полувреме гостите имаха пълно преимущество на терена, но стигнаха до само две изгодни ситуации за гол, и то след изстрели извън наказателното поле – Давид Алаба с далечен шут в 15-ата минута разтресе напречната греда и накара зрителите на трибуните да изтръпнат.

В 41-ата пък великолепен самостоятелен пробив на Томас Мюлер завърши с прецизен удар от границата на пеналтерията, който след рикошет премина на сантиметри от страничния стълб. Мануел Нойер също имаше работа преди почивката, като се намеси блестящо при шут на Крузе.

След почивката Байерн продължи да държи два пъти повече топката от съперника, но в наказателното поле нито подаванията, нито ударите успяваха да намерят целта, тъй като бранителите на Борусия винаги имаха числено предимство.

Контраатаките на домакините представляваха сериозна опасност и на два пъти като по чудо топката не влизаше в мрежата на Нойер. Първо вратарят се намеси великолепно след шут на Хан, а по-късно опасно прострелно центриране облиза страничния стълб, като Рафаел се размина на косъм от това да засече във вратата на Байерн.

В крайна сметка резултатът остана непроменен и двата тима разделиха заслужено точките в двубой без много чисти положения.