Светът тръпне в очaкване на първото Ел Класико за сезона

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Съботният ден по традиция е изпълнен с куп мачове от топ първенствата в Европа, но, без да обиждам феновете на Манчестър Юнайтед и Челси, цял свят насочва погледа си към емблематичния „Сантяго Бернабеу“. Причината? Дойде време за първото Ел Класико за сезон 2014/15 в Ла Лига.

Реал Мадрид - Барселона е дербито на дербитата не само в Испания, но и в цял свят, като по многогодишна традиция това е най-гледаният двубой от вътрешно първенство в световен мащаб, а рейтингите на Ел Класико доближават дори финала в Шампионска лига.

Тази година испанската класика се очертава да бъде още по-интересна. Дебют за Барселона се очаква да направи Луис Суарес. Карло Анчелоти пък ще изпробва своето модифицирано 4-4-2 срещу най-големия съперник на тима. Лео Меси може да счупи рекорда за най-много голове в Испания именно на терена на Вечния враг. Кристиано Роналдо пък може да продължи безпрецедентното си представяне през сезона, като вече има 21 гола във всички турнири (на клубно и национално равнище).

Класиране и форма на двата отбора

Барселона се намира на 1-а позиция в Примера дивисион, след като воденият от Луис Енрике тим се представя блестящо, особено в дефанзивен план. След 7 победи, 1 равенство и 0 допуснати голове каталунците излизат на „Сантяго Бернабеу“, за да се отдалечат на цели 7 точки от „кралския клуб“. През настоящия сезон Барселона има само една загуба, която дойде при гостуването на ПСЖ с 3:2, когато френският тим бе без голямата си звезда Златан Ибрахимович.

Реал Мадрид започна колебливо сезона и записа две загуби – от Атлетико (Мадрид) (1:2) и от Реал Сосиедад (2:4). Тогава обаче последва бърз прогрес в състава на Карло Анчелоти, който на моменти почна да използва 4-4-2 за схема на своя тим. Това направи тактическата вариативност на отбора още по-голяма, а от последната си загуба Реал Мадрид е в серия от 8 победи при голова разлика 35:5. През седмицата дойде и най-впечатляващата победа в серията – срещу Ливърпул с 3:0 на „Анфийлд“.

Защитата на Барселона

Едва ли някой е очаквал през настоящия сезон най-силният елемент в играта на Барселона да е защитата, но това е факт, най-вече в Испания. Клаудио Браво чупи всякакви рекорди с 8-те си мача без допуснат гол, а Матийо и Масчерано се разбират толкова добре, че Жерар Пике скоро може да се окаже съвсем ненужен на “Камп Ноу“, особено с изявите, които демонстрира през последните месеци.

Добрата игра в защита се дължи на „жертването“ на атаката на Луис Енрике. Той дръпна по-назад централната двойка защитници, с което драстично бяха намалени контраатаките в полза на съперниците. Букетс също е с повече дефанзивни функции и по-рядко се включва в атаките. Високата преса през целия двубой вече е в миналото, а това направи по-трудно пробиването на защитата. Разбира се, на няколко пъти и съдбата помогна на Барселона да не допусне гол, но фактът е, че каталунците най-накрая обърнаха внимание на защитата.

Атомната атака на Реал Мадрид

35 гола в 8 мача. Бързите в математиката вече знаят колко прави това средно на двубой – 4.375. Няма друг такъв отбор в европейските първенства, като дори считаната за най-добра атака след това лято – тази на Манчестър Юнайтед, не може да се похвали с тези цифри. В състава на Карло Анчелоти има един изявен голмайстор – Кристиано Роналдо, но почти всички титуляри на италианския специалист могат да изненадат с гол. До момента през сезона цели 8 различни играчи на „кралския клуб“ са се разписвали, което е атестат, че домакините в дербито могат да отбележат отвсякъде и по всяко време.

Феноменалната форма на Кристиано Роналдо

Каквото и да кажем за Кристиано Роналдо през настоящия сезон, а и изобщо за последните 2 календарни години, ще е малко. До момента през сезона той е с 21 гола (15 в Испания, 2 за Суперкупата на Евро, 3 в Шампионска лига, 1 за португалия). Той е отбелязал повече голове от над 70% от отборите в топ 5 на първенствата в Европа.

4120706

Сезонът не почна добре за него, след като отново получи проблеми с коляното. Той обаче получи две седмици почивка, в които Реал загуби от Реал Сосиедад (2:4), а Португалия уволни Пауло Бенто след 0:1 от Албания. След завръщането си на терена той не спира да бележи, а към играта си е добавил и отлична комбинативност. Пасовете са му с класа над тези, които даваше преди две години, а този сезон има и 4 асистенции.

Дебютът на Луис Суарес

В петък беше потвърдено, че Луис Суарес ще играе в Ел Класико. В нощта на петък срещу събота неговото наказание изтича и колебанията на Луис Енрике за това дали да пуска Ел Хадади или Педро. Уругвайксият национал гори да се докаже с екипа на Барселона, а какъв по-добър момент от дербито срещу Реал Мадрид, и то на „Сантяго Бернабеу“.

4115258

Със сигурност Канибала ще внесе още атакуваща мощ на каталунците, за които Неймар е с 10 гола от 10 мача, а освен това Меси ще може да се съсредоточи изцяло върху новата си роля на плеймейкър на отбора, но и като нападател от втора позиция. Луис Суарес ще даде ново измерение на атаката на каталунците, а срещу колебливата защита на Реал Мадрид носителят на Златната обувка за миналия сезон може да наклони везните в полза на Барселона.

Рекордьорът Меси?

Лионел Меси може и да е в нова роля, но продължава да е основен носител на голове за Барселона. Той е втори голмайстор на тима си с 9 попадения (едно по-малко от Неймар), а освен това е само на един гола от това да изравни рекорда за най-много голове в Ла Лига на Телмо Сара, а при два той ще подобри това постижение и то на терена на Вечния враг. Какво по-добро от това за Меси? Реал Мадрид обаче трябва да се притеснява не само за головия му нюх, но и отличното чувство за асистенции. Той е 2-и до момента по този показател за 2014 с 20 асистенции. Единствен пред него е Анхел ди Мария с 24, но аржентинецът вече не ги дава с екипа на Реал Мадрид.

4117831

Решаващият дуел Иван Ракитич – Тони Кроос

Първо Ел Класико за новите лидери на халфовата линия на двата испански колоса. Иван Ракитич бързо пасна в играта на Барселона, а по-директният стил на хърватина внесе повече острота в атаката на „блаугранас“, отколкото внсяваше Шави, а неговото наличие позволява на Луис Енрике да използва Шави оптимално – в ограничени минути, но на 100%. Това си пролича на няколко пъти през сезона и Шави действително е по-ефективен, отколкото беше през последните два сезона.

По същия отличен начин и Тони Кроос пасна на Реал Мадрид. Немският халф, който далеч не искаше да играе в днешната си позиция, се вслуша в съветите на Карло Анчелоти и в момента в ролята на дефанзивен плеймейър играе може би най-добрия футбол в живота си (изключваме Световното първенство по футбол). Той е олицетворението за баланс в играта на Реал Мадрид. Бившият ас на Байерн Мюнхен успешно засега замества Шаби Алонсо, като той е основната причина Иско и Хамес да заиграят отлично заедно, като Кроос разпределя отлично играта между двамата. Той е моторът на Реал Мадрид, човекът в сянка, и, за да може Реал Мадрид да търси победа, той трябва да е обичайният „скрит“ герой на Реал Мадрид.

4115975

Ключът към победата в този двубой се крие не в Меси или Роналдо, които ще имат силни мачове, а в това чия халфова линия ще изиграе по-добър шанс. Ракитич и Кроос са балансьорите в двата отбора и от тях зависи кой ще има преимущество в срещата.

Проблеми и вероятни състави

Преди началото на срещата Карло Анчелоти има няколко въпросителни за решаване. Серхио Рамос е готов за игра, като италианският спец ще трябва да решава дали да заложи на Варан или Пепе. Също така Анчелоти ще помисли върху това дали има нужда от допълнително оплътняване на защитата, пускайки Асиер Ияраменди на мястото на Иско или Хамес. Иначе контузен е все още Хесе Родригес, а големият липсващ е Гарет Бейл, който все още лекува травма на седалищен мускул.

4107135

В Барселона въпросителните са две: да бъде ли пуснат Жерар Пике като титуляр, или да се заложи на доказалата се двойка Масчерано – Матийо. Втората е дали Луис Суарес да почне като титуляр, но рекордната покупка на Барселона по всяка вероятност ще излезе на „Сантяго Бернабеу“ още от първата минута. С проблеми преди срещата са Вермаален и Дъглас.

Реал Мадрид: Касияс, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Кроос, Модрич, Хамес, Иско, Бензема, Роналдо

Барселона: Браво, Алвеш, Матийо, Масчерано, Алба, Бускетс, Ракитич, Иниеста, Меси, Неймар, Суарес