Левски се съвзе след неочаквано лесен успех в "Надежда"

галерия:

снимка: Булфото

Левски се възстанови по най-добрия възможен начин от двете поредни загуби от ЦСКА и Монтана с общ резултат 5:0. Днес, в столичния квартал „Надежда” играчите на Георги Иванов – Гонзо се добраха до успех с 1:0 срещу един от най-добрите домакини в А група – Локомотив (София).

„Сините” не блестяха с игра, но „железничарите” изиграха най-слабия си мач от началото на сезона, не създадоха нито едно добро положение в мача и след няколко грешки в защитата логично загубиха.

Единственото попадение в мача падна в 39’, когато прекрасна акция през центъра мина през Амари и Бедоя, а испанецът изведе Аниете в наказателното поле. Там, голмайсторът на отбора стреля диагонално и прати топката в долния ляв ъгъл на Митрев. Прохазка, Луис Педрои най-вече Бедоя пропуснаха да направят по-убедителна победата на Левски.

Така 26-кратните шампиони спечелиха за пръв път като гост на Локомотив от пролетта на 2011 година, когато Дембеле донесе успех с 2:0 на „сините. Победата е и под №33 в гостувания на Левски в квартал „Надежда”.

4122265

Благодарение на победата възпитаниците на Георги Иванов – Гонзо остават в топ 6 и се изкачиха до 3-а позиция в класирането. Вековният клуб вече има 24 точки – 9 по-малко от лидера ЦСКА и 4 по-малко от шампиона Лудогорец.

Локомотив (София) пък допусна едва втората си домакинска загуба за сезона, с което остава на 7-о място с актив от 20 точки, намалявайки шансовете си да попадне в топ 6 след края на първата част от българския шампионат.

Левски се опита да вземе инициативата в началото на срещата с атаки и през центъра, и по крилата, но "железничарите" спокойно отбиваха "сините" атаки пред своето наказателно поле.

В първите 10 минути най-интересното положение беше край тъчлинията в центъра, където Амари извърши много грубо нарушение срещу съперников футболист, но съдията пощади алжиреца за нелепата му изцепка.

4122266

Липсата на начин за пробиване на защитата на домакините принуди възпитаниците на Георги Иванов - Гонзо да търсят удари отдалеч, като на два пъти Амари и Гаджев пробваха късмета си, но неуспешно. "Най-опасното" положение пък дойде в 17', когато изритана топка едва не изведе Луис Педро сам срещу Митрев, но юношата на "сините" успя да боксира в тъч - 0:0 след скучни 20 минути.

Постепенно Левски чрез Бедоя се приближи до вратата на домакините, а най-смислената атака се проведе в 23' именно чрез испанеца. Неговото прострелно центриране отляво обаче не беше засечено от негов съотборник. Минута по-късно Гаджев пусна прострелно подаване в наказателното поле, но пасът беше твърде силен за Бедоя, който се опита да нахлуе на скорост.

В 34' се стигна до едва първия точен удар, след като Гаджев  центрира от корнер и Прохазка нанесе удар с глава, но той беше прекалено слаб и не затрудни Митрев. Локомотив пък продължаваше да търси първия си удар в мача.

Така, отнищото се стигна до гол в 39'. След продължителна акция в "синьо" през центъра, Аниете беше изведен от Бедоя в наказателното поле и с хубав диагонален удар по тревата испанецът прати топката във вратата - 0:1.

4122264

Това беше и единствената красива атака в мача през първото полувреме, а "железничарите" пробваха две балонни центрирания в наказателно поле на Левски за край на първата част - почивка.

Само 4 минути след подновяването на играта Прохазка можеше да донесе втори гол на "сините". Отново Гаджев центрира от корнер, а след неразчетено излизане на Митрев халфът на Левски засече с глава в очертанията на вратата, но там Елтон изчисти от голлинията.

В опит да промени нещо Димитър Васев пусна в игра бързия Петър Димитров, но халфовата линия на "железничарите" продължи да не функционира на добро ниво, а "сините", въпреки честите си грешки, спокойно успяваха да се защитят срещу слабите атаки на съперника.

Локомотив стигна до две опасни центрирания в наказателното поле, които обаче не доведоха до нищо сериозно за Пламен Илиев, а в 76' Луис Педро пропусна да реши мача. Амари го изведе отлично в наказателното поле, а холандецът, вместо да отбележи, прати топката далеч в аут.

В 85' последва друг фрапантен пропуск за Левски, след като Влади Гаджев мина на скорост покрай четирима защитници и от аутлинията пусна отлично за Бедоя, чийто удар от 5 метра като по чудо не влезе във вратата. 4 минути по-късно Домовчийски успя да отнеме отдясно и иницира страхотна атака. Отново Бедоя беше изведен в наказателното поле, но испанецът се отчете с плачевен удар.

4122261

Съставите

Божидар Митрев застава на вратата на домакините, а капитанът Александър Бранеков се завръща в средата на ариегарда, като ще му помагат Марио Ранджелович, Елтон на десния бек и Румен Трифонов отляво.

Евертон Джилио – Том и Иво Иванов заемат обичайните си позиции в халфовата линия, като Антонио Ливраменто също се завръща в състава и ще оперира зад единствения чист нападател Ламжед Шехуди. По крилата действат Даниел Генов и Владислав Романов, последният от които е наблюдаван от националния селекционер Любослав Пенев и може да получи повиквателна за европейската квалификация срещу Малта.

Антонио Аниете отново ще води атаката на Левски, като този път нападателният квартет на „сините“ е изграден изцяло от чужденци след завръщането сред титулярите на контузения доскоро Наджиб Амари, който ще действа на дясното крило. Отляво е Луис Педро, а в позицията на плеймейкър е поставен Мигел Бедоя.

Халфове са Владимир Гаджев и Георги Сърмов, а защитата е изградена от Роман Прохазка на десния бек, Борислав Стойчев и Аймен Белаид в средата и Веселин Минев отляво, като вратар очакванот е Пламен Илиев.

Преди мача

„Железничарите“ имат само една загуба в шест домакинства и ще бъдат амбицирани да докажат, че заслужават място в горната половина на таблицата. Също така през последните години те доказаха, че могат да се представят успешно срещу градския съперник.

Капитанът Александър Бранеков и един от основните играчи в халфовата линия на Локомотив – Антонио Ливраменто, са на линия за дербито с Левски. По крилата домакините имат самочувствието на един от най-ефективните отбори в А група, като Даниел Генов и Владислав Романов се намират в отлична форма, а и последният ще бъде следен от човек на националния селекционер Любослав Пенев.

Ключови фигури в състава на Левски вероятно отново ще бъдат Антонио Аниете, Луис Педро, Мигел Бедоя и Роман Прохазка, като може и доскоро контузеният Наджиб Амари да получи игрови минути.

При евентуална загуба Левски ще напусне топ 6, но ако спечели 3 точки, има вариант дори да окупира еднолично третата позиция. Другите мачове от А група днес са също крайно любопитни – Черно море срещу Ботев (Пловдив) и Берое срещу Литекс.

Sporta.bg ще проследи на живо за вас дербито в „Надежда“ между Локомотив (София) и Левски. Стартовите състави ще бъдат изписани, когато са налични.