Рома се опълчи на Фиорентина в дербито от Лига Европа (ВИДЕО)

Фиорентина не можа да спечели втори пореден мач и позволи на Рома да напусне Флоренция с усмивка след равенство 1:1 в първия двубой от италианското дерби на осминафиналите в Лига Европа.

Йосип Иличич с бомбен удар даде ранен аванс на „виолетовите“ след асистенция на въздесъщия Мохамед Салах, но гол с глава на Сейду Кейта в последния четвърт час възстанови статуквото на терена.

Адем Ляич изпусна дузпа в средата на второто полувреме, но все пак „вълците“ стигнаха до изключително важен гол на чужд терен. Въпреки че записаха седмо равенство в последните си осем мача на всички фронтове, играчите на Руди Гарсия ще останат доволни от резултата във Флоренция, тъй като имат предимство, макар и минимално, преди реванша на „Олимпико“.

Наситеният календар на отбора на Винченцо Монтела най-накрая даде негативно отражение на представянето на тима и след 9 победи и 4 ремита в последните 13 мача на всички фронтове Фиорентина се сгромоляса с гръм и трясък – 0:4 от Лацио преди три дни в Серия А.

Дори и с мисълта за унизителното поражение на „Олимпико“ обаче Фиорентина имаше основания да се чувства фаворит срещу буксуващия Рома, който бе записал четири поредни равенства в първенството и не само абдикира от битката за титлата, но дори не може да се чувства сигурен за второто място в крайното класиране.

Грешка в изнасянето на топката в 17-ата минута от страна на гостите я подари на най-неподходящия човек – намиращият се във великолепна форма Мохамед Салах. Той подхвана моментално скоростна контраатака и избра идеалния момент, за да пусне кълбото в наказателното поле за Йосип Иличич, който с бомбен изстрел от десетина метра не остави никакви шансове на вратаря Лукаш Скорупски – 1:0.

През първото полувреме не бяха създадени много други голови положения, като домакините само още веднъж обстрелваха точно вратата на съперника, без обаче да притеснят сериозно стража им. Рома пък едва в 43-ата минута застраши Нето, след като Алесандро Флоренци получи топката в наказателното поле и стреля по диагонала, но стражът отрази. Адем Ляич имаше страхотен шанс с добавката да изравни на полупразна врата, но стреля разочароващо високо.

В 58-ата минута Рома организира убийствена контраатака, която хвана тотално неподготвени защитниците във виолетово. Хуан Итурбе се откъсна сам срещу вратаря още на около 40 метра от голлинията и необезпокоявано проби в наказателното поле. Аржентинецът чукна топката покрай вратаря Нето и по-скоро провокира контакт с него, след което се постара да падне драматично на тревата.

Съдията не уважи протестите на домакините и отсъди дузпа, но Нето отрази удара от бялата точка на Адем Ляич, с което попречи на „вълците“ да стигнат до ключов гол на чужд терен и да изравнят в резултата.

В 78-ата минута обаче друго статично положение все пак позволи на Рома да изравни – центриране от корнер на Флоренци „кацна“ на главата на Сейду Кейта, който се извиси пред малкия пенал и забоде топката неспасяемо покрай Нето за 1:1.

До края на редовното време и двата отбора направиха опити да стигнат до успеха, но последният съдийски сигнал дойде при равен резултат.

Фиорентина и Рома се срещнаха два пъти в рамките на осем дни в края на януари и началото на февруари – на стадион „Артемио Франки“ дербито завърши 1:1 в Серия А, а на „Олимпико“ „виолетовите“ подчиниха домакините си с 2:0 и се класираха за полуфиналите в турнира за Купата на Италия.

В първия мач срещу Ювентус във въпросната фаза Фиорентина постигна победа с 2:1 като гост и стана първият отбор от близо две години, който побеждава италианския шампион на неговия стадион – за последно това бе правел Байерн през април 2013-та година в Шампионска лига.