Игуаин избухна и донесе успех на Наполи в Лига Европа (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Кевин Курани стресна Наполи в самото начало, но с хеттрик на Гонсало Игуаин отборът на Рафаел Бенитес победи с 3:1 Динамо (Москва) в първи осминафинален мач от Лига Европа и си заслужи статута на фаворит за прогрес в следващата фаза.

Неаполитанците имат отличен шанс да стигнат 1/4-финал в турнира за първи път от 1999-та, когато спечелиха трофея, побеждавайки в два мача на финала Щутгарт. Динамо започна много силно и ефективно първия си осминафинален мач в евротурнир от 1995/96 (отпадане от Рапид (Виена) в КНК), но се сгромолясаха срещу по-класния си съперник.

Бившият отбор на Станислав Манолев бе единствен с шест победи в груповата фаза и без поражение в 12 мача от Европа този сезон (3 ремита), но остана с човек по-малко след почивката и можеше единствено да минимизира поражението на стадион „Сан Паоло“.

Изненадващо още в първите секунди на срещата гостите организираха опасна атака и Юри Жирков отправи силен удар, който бе отразен в корнер от вратаря Пабло Андухар. След центрирането от ъгъла на терена на Матьо Валбуена обаче нямаше кой да попречи на Кевин Курани да се извиси във въздуха и с глава мощно да засече топката в мрежата – 0:1.

Така само след около 2 минути игра мрежата на неаполитанците бе разпечатана, и то при положение, че те започнаха мача като притежатели на рекорд в Лига Европа – пет поредни мача без допуснато попадение.

Курани можеше отново да се разпише с глава след друго центриране от корнер по-късно през първото полувреме, но този път не намери целта. В 24-ата минута обаче Наполи наказа съперника си и се възползва от пробойна в защитата, за да стигне до изравнително попадение.

Домакините организираха бърза атака по лявото крило и Фаузи Гулам центрира перфектно в наказателното поле за връхлитащия Гонсало Игуаин, който с глава разстреля вратаря Владимир Габулов – 1:1.

120 секунди по-късно Наполи осъществи пълен обрат, благодарение на фаул в наказателното поле на гостите на Матьо Валбуена срещу Дрийс Мертенс. Белгиецът проби в пеналтерията отляво и бе спънат безкомпромисно от съперника си, а Игуаин бе безпощаден от дузпата – 2:1.

След само 30 секунди през второто полувреме Роман Зобнин получи втори жълт картон и съответно бе изгонен за грубо нарушение с бутоните в глезена на Гулам – интервенцията заслужаваше директен червен картон, но съдията така или иначе взе правилното решение да остави Динамо с човек по-малко.

В 54-ата минута домакините се възползваха от численото си предимство и стигнаха до трето попадение. Дрийс Мертенс центрира в наказателното поле отдясно, Джонатан де Гузман не можа да овладее топката, но тя попадна в Игуаин, който си я нагласи на воле и с левия крак простреля мрежата на Динамо за трети път, оформяйки хеттрика си – 3:1.