Дузпа в края избави Евертън от неприятности (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

С гол от дузпа на Ромелу Лукаку в края на срещата Евертън все пак спечели домакинството си на Динамо (Киев) в първи осминафинален мач от Лига Европа, но победата с 2:1 не дава комфортен аванс на „карамелите“ преди реванша на украинска земя.

Тимът от Ливърпул е единственият английски представител в турнира, като може да се окаже и единствен в Европа, предвид изключително тежките мисии на Арсенал и Манчестър Сити в Шампионска лига и отпадането на Челси.

В 14-ата минута гостите се възползваха от статично положение, за да отбележат сравнително ранен и много ценен гол на чужд терен. Андрий Ярмоленко центрира на първа греда от корнер и с красив удар почти с гръб към вратата Олег Гусев успя да прати топката в мрежата покрай тялото на стража Тим Хауърд. Руснакът бе изпуснат от Джеймс МакКарти и Рос Баркли и ги изпревари, за да стигне до топката, след което изпълнението му бе от висока класа – 0:1.

Ярмоленко пък не само е водещ реализатор на тима си в Лига Европа с три попадения, но вече има шест асистенции в турнира – повече от всеки друг футболист в надпреварата.

През първото полувреме Евертън изпитваше проблеми със създаването на чисти положения, но на три пъти в рамките на минута (37') стигна до много опасни удари по посока на противниковата врата. Първо Ромелу Лукаку стреля мощно от фаул, но стражът Олександър Шовковски отрази в корнер. След неговото изпълнение Фил Джакиелка отправи удар с глава, който беше изчистен от голлинията от Данило Силва, а при добавката Антолин Алкарас провокира нова намеса от страна на Шовковски.

В следващата си атака в 38-ата минута обаче защитата на Динамо бе хваната неподготвена и Лукаку успя да изведе Стивън Нейсмит в наказателното поле, след което английският национал хладнокръвно прати кълбото в мрежата под плонжа на стража – 1:1.

Лукаку за пореден път затвърди ключовото си значение за „карамелите“ в Лига Европа, след като взе пряко участие в осмия от последните десет гола на отбора в турнира – с шестте си попадения той е водещ голмайстор в надпреварата до момента.

В 82-ата минута белгийският таран добави още едно попадение към сметката си, след като бе точен от дузпа и най-накрая успя да материализира по-активната игра на домакините след почивката – 2:1.