Гана помрачи легендарната вечер на Клозе на Световно първенство 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Гана изигра невероятен двубой и водеше с 2:1 на Германия, но живеещият за голямата сцена Мирослав Клозе донесе равенството 2:2 на Германия във втория мач на двата отбора от група G на Световно първенство 2014.

След първо полувреме, в което Гана имаше по-добрите положения, Германия откри втората част с гол на Гьотце в 53', който успокои немската машина, а това се оказа добре дошло за „черните звезди“.

Само няколко минути по-късно Андре Аю отбеляза впечатляващ гол с глава, а в 63' Асамоа Гиан се превърна в голмайстор №1 на своята страна (43 гола), материализирайки пас на Мунтари – 1:2 и шок за Маншафта.

4096424

Вечерта обаче принадлежеше на Мирослав Клозе, който се появи на терена в 70'. Той вкара само 2 минути по-късно за равенството, като по този начин изравни Роналдо по голове на Световни първенства (по 15), отбелязвайки 70-ия си гол с фланелката на националния си отбор.

Освен това Клозе става едва 3-ият играч, който бележи гол на 4 различни Мондиала (Япония и Южна Корея, Германия, ЮАР и Бразилия). Също така Клозе е най-резултатният немския играч на Световни първенства, подобрявайки 40-годишния рекорд на Герд Мюлер.

4096428

Така ситуацията в групата става много завързана – в момента Германия е на върха с 4 точки, докато се изкачи до 3-о място с точка. САЩ и Португалия утре ще изиграят своя двубой, като победа за американците би изхвърлила „селесао“ от турнира, тъй като „янките“ биха Гана в първия мач, а Роналдо и компания бяха отнесени от Бундестима с 0:4.

Срещата почна с натиск на символичните домакини, но първото опасно положение беше пред вратата на Нойер. Тогава Гиан беше изпуснат от Хьоведес, но нападателят не успя да материализира отличния шанс за Гана.

4096417

В 11' пък дойде и най-опасното положение за Бундестима, като атака с по едно докосване завърши с пас с пета на Мюлер към Кроос, но ударът на полузащитника срещна тялото на защитник.

"Черните звезди" бяха близо до гола само 2 минути по-късно, като триходова комбинация завърши с финт и шут на Атсу, но Нойер успя да избие. Последва пробив на Аю отдясно и пас в малкия пеналт, но Хумелс успя да избие топката в тъч.

4096420

Постепенно Германия наложи своята воля и установи траен контрол върху топката в половината на Гана, но момчетата на Акваси Апиа. Кроос и Гьотце пробваха по един удар от далеч в следващите минути, докато в 22' пробив на Йозил едва не доведе до гол, но Менса успя да пресече паса на плеймейкъра към Мюлер.

В 31' пък отново Гана можеше да се разпише, след като двуминутен натиск завърши с безпощаден удар на Мунтари, но спасяването на Нойер беше изключително. Последва самостоятелен пробив на Гиан, който се озова отляво в наказателното поле, но опитът му да копне топката над връхлитащия Нойер се оказа безрезултатен.

4096421

Немците продължиха да залагат на многоходови атаки, които завършваха с центриранията в наказателното поле, където Гьотце и Мюлер нямаха късмет срещу Бой и Менса, които направиха отлично първо полувреме. Гана пък завърши полувремето с няколко опасни удара, но гол не падна - 0:0.

Втората част почна отново с висока преса на Гана, но в 51' ротациите на Льов в нападателния квартет дадоха резултат. Отдясно на атаката се озова Томас Мюлер, който беше оставен да центрира необезпокояван. Той "качи" топката на главата на Гьотце, който се измъкна от двама защитници и с глава успя да засече във вратата на Квараси - 1:0 за Бундестима.

4096426

Радостта в състава на Германия обаче не се задържа дълго, след като Атсу също беше оставен да центрира спокойно отдясно, а между трима Андре Аю успя да играе с глава и вкара в долния ляв ъгъл на Нойер - 1:1 и "черните звезди" изравниха.

Голът подейства объркващо за Маншафта, като играчите на Льов почнаха да бъркат все по-често, а в 61' Гиан отне от Хумелс, но не успя да се справи до край със защитника. Само 2 минути по-късно обаче Мунтари отне в центъра и пусна впечатляващ пас за Гиан между централните бранители на съперника. Нападателят остана очи в очи с Нойер и с категоричен удар успя да се разпише - 1:2 и пълен обрат за момчетата на Апиа.

4096416

На терена веднага се появиха Клозе и Швайнщайгер, а 36-годишният нападател остави своя отпечатък в 72'. При центриране от корнер Хьоведес свали към далечната греда, където Клозе подложи крак и изравни както резултата за 2:2, така и рекорда на Роналдо по голове на Световни първенство - по 15.

Германия почна да действа далеч по-добре от своя съперник, а в 85' се стгигна и до страхотен пропуск на Мюлер, който излезе очи в очи с вратаря, но в последния момент ударът му беше блокиран и избит в корнер. Малко по-рано пък Хьоведес не успя да се разпише след центриране от корнер на Йозил.

4096430

Последваха и две опасни положения пред вратата на Нойоер, който трябваше да се намесва решаващо при удар на Джордан Аю, а след това Гиан се озова на стрелкова позиция, но стреля в аут. В 90' Клозе остана на метрър от втория си гол, като ударът му профуча покрай вратата.


Germany vs Ghana (2-2) - All Goals - HighLights...by f1461240385