САЩ надделя над Гана и взе своя реванш

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на САЩ започна с победа участието си на Световното първенство в Бразилия, след като тази нощ "янките" постигнаха драматичен успех с 2:1 над Гана в среща от група G на турнира.

Американците поведоха с петия най-бърз гол в историята на Мондиалите, дело на Клинт Демпси още в 34-ата секунда, но "черните звезди" изравниха чрез Андре Аю само осем минути преди края.

И когато вече изглеждаше така, сякаш двата отбора ще поделят точките, влезлият принудително в игра на почивката Джон Бруукс разби ганайските сърца с победно попадение в 86'.

Така САЩ не само, че започна с победа и зае второ място в групата, след лидера Германия, но "янките" успяха и да си отмъстят на Гана за двете загуби на Мондиал през 2006 и 2010 година. Африканците остават на трета позиция след първите мачове, докато последен с нула точки и голова разлика 0:4 е тимът на Португалия.

Селекционерът на Гана Квази Апия заложи на Асамоа Гиан в ролята на централен нападател, докато Кристиан Атсу и Джордан Аю започнаха по двата фланга. Съли Мунтари, Мохамед Рабию и Андре Аю стартираха в средата на терена за "черните звезди", докато Кевин-Принс Боатенг и Микаел Есиен се появиха в игра след почивката.

Наставникът на САЩ Юрген Клинсман излезе с постройка 4-4-2, като Джоузи Алтидор и Клинт Демпси стартираха в американската атака. Майкъл Брадли действаше в непосредствена близост до двете остриета, докато Кайл Бекерман, Алехандро Бедоя и Джърмейн Джоунс уплътниха халфовата линия на "янките".

Срещата стартира по възможно най-добрия начин за американците, които отбелязаха и петия най-бърз гол в историята на световните първенства. Още в 29-ата секунда звездата на САЩ Клинт Демпси блесна с прекрасна индивидуална акция в наказателното поле на Гана, преодолявайки майсторски Джон Бойе. Последва прецизен изстрел с левия крак, който намери долния десен ъгъл на пазената от Адам Квараси врата - 0:1.

4094866

"Черните звезди" се хвърлиха в преследване на изравнително попадение, което съвсем нормално започна и да оставя празни пространства в тяхната половина. В 19' пред САЩ се отвори прекрасна възможност за удвояване на резултата, но възпитаниците на Юрген Клинсман не успяха да се възползват. Джоузи Алтидор получи топката в наказателното поле на Гана и опита изстрел, но кълбото срещна тялото на противников бранител.

4094869

Минути по-късно обаче се стигна до неприятни новини за Юрген Клинсман. Таранът на "янките" Джоузи Алтидор получи разтежение в бедрото, което и наложи неговото излизане от игра. Нападателят отстъпи мястото си на Арън Йохансон, което не промени тактическата постройка на САЩ.

4094856

В 28' бранителят на "янките" Мат Беслър за малко не си отбеляза автогол, а две минути по-късно Кристиан Атсу не бе далеч от целта. Крилото на "черните звезди" обстрелва опасно вратата на Тим Хауърд, но ударът му не намери очертанията. В 32' изстрел опита и капитанът на Гана Асамоа Гиан, но Хауърд не бе затруднен.

В края на полувремето футболистите на Гана пропиляха добър шанс, който можеха и да оползотворят при по-добра концентрация. Кристиан Атсу бе изпуснат от левия бранител на "янките", като крилото на "черните звезди" успя да комбинира с Андре Аю. Вместо обаче да насочи топката към мрежата, Аю не успя да отиграе кълбото по възможно най-добрия начин, пропилявайки добрия шанс за своя отбор.

4094880

През втората част ганайците започнаха да затягат обръча пред американската врата, докато САЩ рядко успяваше да организира акции в офанзивен план.

В 55' Съли Мунтари опита да възстанови равенството, но халфът на Милан не бе точен. Минута по-късно Асамоа Гиан стреля с глава, но над гредата. Две минути по-късно "черните звезди" отново бяха изключително близо до изравняване. И този път Асамоа Гиан засече центриране на свой съотборник, но Тим Хауърд демонстрира висока класа и отрази в корнер.

4094881

Постепенно срещата навлезе в своите заключителни десетина минута, когато всъщност стана и най-интересно. В 82' Гана все пак успя да възстанови равенството, бележейки след феноменална акция в наказателното поле на САЩ. Капитанът на африканците Асамоа Гиан пусна брилянтен пас с пета към Андре Аю, който стреля силно и прониза иначе безгрешния днес Тим Хауърд - 1:1.

Радостта на ганайците обаче не трая дълго, защото само няколко минути по-късно САЩ отново успя да излезе напред в резултата. "Янките" изпълниха корнер пред вратата на Адам Квараси, а резервата на Юрген Клинсман Джон Бруукс засече топката с глава, извеждайки своя тим до пълния комплект от три точки - 1:2.


Ghana vs USA 1 -2 All Goals World Cup Brazil 16...by edn-qrz