Всички погледи към Бразилия: Започва световното първенство по футбол

галерия:

снимка: БТА/AP

Световното първенство по футбол 2014 в Бразилия ще бъде 20-тия пореден шампионат на планетата. Той ще се проведе от 12 юни до 13 юли.

Бразилия е домакин за втори път на най-големия футболен форум след Мондиал 1950.

Кандидатурата на страната бе избрана без почти никаква конкуренция, след като през 2003-а година ФИФА обяви, че първенството ще се проведе със сигурност в Южна Америка за първи път от 1978-ма година, когато домакин бе Аржентина.

Така за пети път мондиала ще се състои в Южна Америка. 64 мача ще се изграят в 12 града на Бразилия по време на Мондиал 2014.

Церемонията по откриването ще започне днес от 21:00 часа българско време, а първият мач е от 23:00 часа на "Арена Сао Пауло", където излизат домакините от Бразилия срещу Хърватия. Вижте пълна програма на Мондиал 2014.

Новостите

За първи път е въведена технология на голлинията, която ще известява съдиите за това дали топката е преминала очертанията за гол.

Това революционно решение бе взето след скандално незачетения гол на Франк Лампард срещу Германия на предното Световно първенство в ЮАР. Заради новата технология има разположени няколко камери около вратите. При преминаването на топката през голлинията, съдията на мача ще получава съобщение на своя часовник, че има гол.

4092998

Като става въпрос за технологии за първи път ще се използват американски роботи и дронове, които да следят тълпите и подозрителните субекти. За първи път съдиите ще трябва да маркират разстоянието на стената при изпълнение на пряк свободен удар с бял спрей, който изчезва минути по-късно.

Официален албум с песните на световното

Световното първенство по футбол отдавна е една от най-силните марки в света. ФИФА много добре знае как да продава правата си и да прави пари от тях. За Мондиал 2014 има официален албум, където са събрани всички песни за първенството. Официалната песен на световното е "We Are One" Тя е на кубинския рапър Pitbull, Дженифър Лопес и бразилската певица Клаудия Лейте.

 

Официалният хим на първенството е съвсем друг, а също така един от основните спонсори също има своя химн за световното. Общо 17 парчета са събрани в албума на ФИФА за Мондиала. Вижте тук повече информация за всички песни от албума в официалния сайт на ФИФА.

Световната купа- Трофеят

4061216

Трофеят на Световното първенство, който ще бъде връчен на бъдещия световен шампион, е направен от 18 каратово злато. Височината на купата е 36,8 сантиметра и тежи 6,175 килограма.

Оригиналният трофей стои в централата на ФИФА, а всеки победител получава реплика на оригинала.

Шампионите могат да задържат тази реплика и за всеки шампион се прави ново копие.

Новият вид на Световната купа е направен през 1970-та година, като има 17 реда, където могат да бъдат гравирани имената победителите. Това означава, че това ще бъде оригиналната купа до 2038-ма година.

Европа срещу Южна Америка

Европейски отбор никога не е печелил световната титла в Южна Америка. Испания беше първата страна триумфирала извън Европа. Освен това с титлата на „иберийците“ Европа поведе на Южна Америка с 10:9, което означава че битката между двата континента ще вземе своя връх в Бразилия.

Най-скъпото световно първенство в историята

Според някои данни Мондиал 2014 ще бъде най-скъпото световно първенство в историята на Световните първенства. Някъде между 14 и 16 милиарда долара са изхарчени от организаторите. Само за сравнение ЮАР 2010 и Германия 2006 изхарчиха съответно 4 и 6 милиарда долара.

Социалното недоволство

Това породи много голямо социално недоволство в Бразилия. Въпреки че бразилците се славят като футболна държава и всички са фенове на футбола, обикновените хора не са съгласни с огромните разходи на страната.

Липсата на пари от държавата в сферите на образованието и здравеопазването накара хората да излязат на улиците и да протестират. Президентът Дилма Русеф обеща, че парите за инфраструктура ще помогнат за развитието на страната и секторите като образование и здравеопазване ще започнат реформиране веднага след края на мондиала.

В бразилските медии излязоха и ужасно много информации за страхотни корупционни схеми, покрай строителството на стадионите, което още повече утежнява ситуацията. Именно заради това няма да има речи на големите лица по време на откриването. Президентът Сеп Блатер и Дилма Русеф бяха освиркани по време на откриването на Купата на Конфедерациите преди година.

4043699

 

Всички световни шампиони на едно място

Всички световни шампиони в историята са се класирали на 20-тия Мондиал. Интересното е, че всичките първенства провеждани в Южна Америка досега са печелени само от отбори от континента.

Награден фонд

Целият награден фонд на Мондиал 2014 е около 576 милиона долара, което е с 37% повече. Преди началото на турнира всяка федерация ще получи по 1,5 милиона за разходи по подготовката. 8 милиона долара ще получат отборите, които отпадат от груповата фаза. 9 милиона долара ще получат тези, които отпаднат от 1/8 финалите.

14 милиона долара ще получат четирите отбора отпаднали от 1/4 финалите на турнира. Отборът класирал се на 4-то място взима 20 милиона. Бронзовият медалист ще се окичи с 22 милиона. Новият световен шампион ще прибере 35 милиона долара, докато неговия подгласник прибира 24 милиона.

Стадионите

12 стадиона в 12 града ще приемат мачовете от Мондиал 2014. За първи път толкова много съоръжения се правят в една страна домакин. За сравнение в Южна Корея и Япония имаше 20 нови стадиона, но те бяха разделени по-равно между двете страни.

4088568

Най-интересното около стадионите е, че всички имат първоначално заложена идея за „зелено строителство“. Всички стадиони са специализирани в това да събират дъждовна вода, която се преработва. Особено в по-сухите региони това ще помогне много и за самата поддръжка на съоръженията. Вижте пълна информация за всички стадиони на Мондиал 2014.

Топката

Адидас както обикновено пусна нова топка за Мондиала. След гласуване на близо 1 милион бразилци името на топката е „Бразука“. В превод от португалски името означава "бразилски". Цветовете на топката са взаимствани от националния флаг на Бразилия и логото на мондиала. 

4092999

Билетите

ФИФА пуска в продажба общо 3 милиона и 334 хиляди билета за Мондиала. Около 1,1 милион от тези билети ще бъдат пуснати в свободна продажба (400 хиляди за местното население и 700 хиляди за всички останали).

За всеки футболен мач 8% от билетите се пазят за единия от отборите. Най-скъпият билет на ФИФА е за финала- Категория 1, който струва 990 долара. Все още има малко билети останали за някои от мачовете.

Лого4093000

Създаделите на логото от Бразилия са се вдъхновили за дизайна от идеята за най-зеленото Световно първенство. Логото представлява три ръце на победители, които вдигат трофея на Световното първенство. Официалният слоган е „Всички в един ритъм“ или на португалски Juntos num só ritmo".

Талисманите

Официалният талисман на Мондиал 2014 е броненосецът Фулеко. Той е облечен в цветовете на бразилското знаме, държи футболна топка и е с фланелка, на която пише "Бразилия 2014".

Броненосците са млекопитаещи, обитаващи Южна и Централна Америка и южната част на Северна Америка. Те са изчезващи видове.

4093001

Броненосците Армадило са известни с това, че като се защитават от хищници се свиват на топка и се търкалят срещу своя противник.

Името на талисмана бе избрано след гласуване като над 1,7 милиона (48%) бразилци са избрали името Фулеко пред Футбол и Екология.

 

Официален инструмент

Каширолата е бразилски ударен инструмент измислен от Карлиньос Браун. Представлява малка пластична кошничка с плоско дъно пълна с малки синтетични частици.

4093002

Официална видео игра

За феновете на ФИФА 14 е ясно, че новата платформа ще бъде още по-интересна и вдъхновяваща. Специално за Мондиал 2014 е създадена играта FIFA 14 World Cup Brazil. Тя излезе през април за PS3, PS4 и Xbox. Играта съдържа пълна информация за всичките 203 отбора участвали в квалификациите за Световното по футбол в Бразилия.