Световно първенство по футбол 2010: Испания превзе Африка

снимка: Guliver/Getty Images

Световното първенство по футбол в ЮАР през 2010-та година ще остане в историята на спорта като първото толкова мащабно събитие в този спорт, организирано в Африка.

Мондиалът имаше огромна социална, икономическа, маргетингова, географска и дори морална стойност, защото даде възможност на ЮАР да накара света да се поинтересува от африканската култура, да се отърси от предразсъдъците за Черния континент и да припознае ЮАР като достоен център на футболното зрелище.

В това отношение домакините имаха огромни очаквания, към тях самите имаше високи изисквания, но Африка спечели своята голяма победа с организирането на Световното по футбол.

Химнът на шампионата бе изпят от колумбийската суперзвезда Шакира „This time for Africa”, а вувузелата се превърна в най-известния, най-масовия (най-дразнещия за някои?) и най-разпознаваемия футболен артикул по време на Мондиала.

Трите столици на ЮАР – Кейп Таун, Претория и Блумфонтейн бяха сред 10-те градове домакини на мачове от Световното. Триумфът на Испания – първата европейска държава, спечелила титлата извън Стария континент – бе наблюдаван от милиарди зрители по телевизията и от 85 000 на стадион „Сокър Сити“ в най-големия град Йоханесбург. Освен това с тази титла Европа повежда на Южна Америка с 10:9 в борбата за Световните купи.

Церемонията на откриването пък остана в историята като последната публична проява на вече покойния Нелсън Мандела – първият чернокож президент.

 

В ЮАР за първи път в историята домакините – наричани с прякора „Бафана Бафана“ (момчетата) – не успяха да прескочат груповата фаза. Английският, германският и италианският национален отбор бяха изградени изцяло от футболисти, подвизаващи се в местните първенства.

Нигерия пък бе единствената страна, в чиито състав не фигурираше нито един играч от регионалния шампионат. Като цяло футболисти от 52 първенства по света участваха на Световното по футбол – А група също имаше свой представител в лицето на алжирския национален вратар Райс М'Боли, който по това време защитаваше цветовете на Славия.

 

Италия се провали в защитата на титлата си от 2006-та година и отпадна още в груповата фаза, като завърши на последното място след равенства 1:1 с Парагвай и Нова Зеландия и поражение 2:3 от Словакия.

Въпреки че в последствие отпаднаха, домакините ЮАР спечелиха историческата си първа победа на Мондиал именно пред собствена публика – 2:1 над Франция на стадион „Фрий Стейт“ в една от столиците Блумфонтейн.

Опасенията, че ЮАР няма да бъде достатъчно атрактивна, удобна и безопасна футболна арена за феновете станаха на пух и прах, когато бяха изчислени всички продадени билети за Мондиала – общо 3 178 856 зрители са изгледали 64-те мача. Шампионатът през 2010-та е третият по посещаемост в историята със средно 49 670 зрители на двубой.

145 гола бяха отбелязани на Мондиал 2010 – първият дело на Чабалала от ЮАР при равенството 1:1 с Мексико в мача на откриването, а последният на Андрес Иниеста, който в 119-ата минута закопа Холандия и донесе първата световна титла на Испания.

Южна Корея и Дания си отбелязаха по един автогол, а Германия отбеляза най-много попадения на Мондиал 2010 – 16, като се утеши с бронзовите медали. Въпреки че бяха дадени 15 дузпи, само 9 бяха превърнати в гол.

Цели четирима футболисти завършиха на върха в класирането при голмайсторите (с по 5 попадения) – Томас Мюлер (Германия), Давид Вия (Испания), Уесли Снайдер (Холандия) и Диего Форлан (Уругвай). Наградата за Футболист номер 1 на Световното отиде при Форлан.

Нападателят на Германия Мирослав Клозе отбеляза четири гола и изравни постижението на Герд Мюлер с 14 попадения в историята на световните първенства. Така Клозе е само на един гол от Роналдо (Бразилия), който има 15 гола и е номер 1 в тази класация.

 

През 2010-та Северна Корея участва за втори път на Световно първенство след 66-та в Англия, когато става първият азиатски отбор, прескочил групова фаза на Мондиал. През 2010-та Народната република е единствената, която не излъчва на живо мачовете от шампионата, или по-скоро излъчва само един, и то не изцяло.

След отличното представяне срещу Бразилия при загубата с 1:2 националната телевизия решава да излъчи следващия двубой от групите – срещу Португалия. Този път обаче събитията се развиват повече от трагично и Северна Корея губи със 7:0, като при 4:0 излъчването на двубоя е прекратено в държавата.

В крайна сметка Корея завършва на последно място в групата след загуба 0:3 и от Кот д'Ивоар, а в родината си футболистите са жестоко порицани за представянето – има информации, че те са изложени на порицание на улиците в продължение на шест часа, след което изпратени на обществено полезен труд в мини.

 

Когато ЮАР отпадна злощастно в груповата фаза, местните фенове съсредоточиха подкрепата си върху останалите отбори от континента. Гана стигна най-далече от всички африкански тимове, като на четвъртфинала загуби от Уругвай след изпълнение на дузпи.

В края на продълженията нападателят на урусите Луис Суарес направи знаменитото си избиване на топката с ръка пред голлинията, за да попречи на Гана да спечели мача. Асамоа Гиан пък пропуска отсъдената дузпа, а в последствие „черните звезди“ отпадат след рулетката на удари от бялата точка.

 

Нова Зеландия е единственият отбор, който не допусна загуба на Мондиал 2010 - „кивитата“ записаха три равенства в груповата фаза с Италия, Парагвай и Словакия и не можаха да се класират за елиминациите. Испания загуби първия си мач на Световното първенство с 0:1 от Швейцария и стана първият шампион, триумфирал с титлата след поражение в дебютния си двубой.

Испания за първи път участва на полуфинал и финал на Световно първенство по футбол и стана 8-ия различен носител на най-ценния трофей в спорта. „Ла Фурия“ стана световният шампион с най-малко вкарани голове – само 8. Холандия загуби и третия си финал след разочарованията в Западна Германия през 1974-та и Аржентина през 1978-ма.

 

Церемонията по закриването на шампионата – преди началото на финала – е била излъчвана в 215 държави пред 500 милиона зрители. 6 милиона са гледали мачовете в публични фен зони по света.

В Испания рекордните 15.6 милиона зрители са наблюдавали по телевизията финала (80% пазарен дял), докато в Холандия пазарният дял е бил още по-висок – 90%.

Октоподът Паул бе голямата атракция на Световното първенство в ЮАР, въпреки че бе направил грешка в предвиждането си на изхода от финала на Евро 2012. Този път създанието с осем пипала позна изхода от мача за титлата, както и резултатите на всичките 7 мача на Германия, включително изненадващото поражение от Сърбия в групите.