Стадионите на Световното първенство: "Арена Сао Пауло"

галерия:

снимка: БТА/AP

С наближаването на Световното първенство по футбол 2014, Sporta.bg ви предоставя възможността да се запознаете с още един от стадионите домакини на Световното първенство в Бразилия. Този път това е "Арена Сао Пауло".

Вижте всичко за стадионите:  "Маракана", "Арена Амазония", "Арена Фонте Нова", "Арена Пернамбуко", "Ещадио Насионал", "Ещадио Кастелао", "Арена Байшада"

Стадионът известен още като „Арена Коринтианс“ разполага с капацитет от 65,807 места и ще бъде домакин на 6 мача от Световното.

Освен един полуфинал, ФИФА обяви, че именно „Арена Сао Пауло“ ще открие началото на най-големия футболен турнир и там ще се изиграе първата среща между отборите на Бразилия и Хърватия. Именно там "кариоките" ще открият Мондиал 2014.

Неизменно откриването на стадиона ще донесе радост на местните привърженици, които ще могат най-после да се насладят на собствен стадион за техния клуб Коринтианс Паулища. Отборът на Коринтианс не разполагаше със собствен терен то този момент. Новото спортно съоръжение се намира в източния квартал на Сао Пауло – Итакуера.

Строителните дейности около „Арена Коринтианс“ дават възможност за развитието на цялата източна част на Сао Пауло, която е най-зле в икономическо отношение. Наемането на работници осигурява и изхранването на над 6,000 човека.

4088904

Стадиона разполага с около 2,500 паркинг места, а феновете могат да стигнат до стадиона с близо 61 автобусни линии. Футболната арена е 11-та по-големина в Бразилия.

Градът Сао Пауло

Сао Пауло освен столица на щата Сао Пауло е и най-големият град в Бразилия и в Северна и Южна Америка (по брой население). Жителите на града се равняват на приблизително 11,5 милиона.

Градът е както финансов и икономически център, така и развлекателен и културен мегаполис. Той е най-известният щат в Бразилия.

Столица на Сао Пауло се намира на около 430 километра от Рио да Жанейро и 1000 километра от мегаполиса Бразилия. Градът е известен с името “Terra da Garoa“ („земя на ръмежа“), поради нестабилното време и постоянните валежи.

4088901

Сао Пауло привлича редица имигранти от средата на 19-ти век, с което се превръща в най-разнообразния град в Бразилия по отношение на етнос. Наличието на над 100 различни етноса предразполага към стабилното икономическо развитие на района.

Освен икономическата обстановка, Сау Пауло е известен и с наличието на множество развлекателни и културни събития. Градът разполага с голямо разнообразие от галерии, музеи, концертни събития, модерно и старо строителство. Сао Пауло има над 12,000 ресторанта.

В района на мегаполиса са разположение и 2 от най-големите летища в Южна Америка. „Конгонхас“ и „Кумбика“ изумяват местното население с наличие на полети и възможности за пътуване.

Други събития

Сао Пауло е родното място на бразилския футбол. Буквално там е поставено началото на този спорт от британеца Чарлз Милър, който е сред основателите на първия бразилски отбор Сао Пауло Атлетик Клуб.

4088902

Три от най-големите съперници в бразилския футбол са от Сао Пауло. Това са: Коринтианс, Палмейрас и Сао Пауло Атлетик, като общо имат 14 титли в бразилското първенство. Коринтианс и Сао Пауло печелят Световното клубно първенство на ФИФА съответно през 2000 и 2005 година.

Мачовете от програмата на Мондиал 2014, които ще се изиграят там са:

12 юни 17:00 часа, Група A: Бразилия – Хърватия

19 юни 16:00 часа Група D: Уругвай – Англия

23 юни 13:00 часа Група B: Холандия – Чили

26 юни 17:00 часа Група H: Република Южна Корея – Белгия

1юли 13:00 часа 1/8 финал: 1F – 2E

9 юли 17:00 часа ½ финал: победител в мач 59 – победител в мач 60