Не се чудете, а най-накрая му дайте Златната топка!

снимка: БТА/AP

Ако досега е имало хора, които са се съмнявали в качествата на Кристиано Роналдо, които са подценявали португалския феномен, които са го оплювали и хулили, че е индивидуалист, манекен или каквото и да е друго, би трябвало след вчера тяхната бройка да е намаляла драстично.

Великолепната седмѝца на Реал Мадрид и Португалия доказа на цял свят, всичките си фенове и всичките си хулители, че е един невероятен играч, безпрецедентен лидер и човек, който е готов на всичко за отбора, чиито цветове защитава.

Вчера в Стокхолм вечерта принадлежеше на Кристиано Роналдо, който попиля защитата на Швеция собственоръчно, търсеше постоянно топката, а с малко повече късмет можеше да реализира 4 или 5 гола. Това не стана, но той вкара хеттрик, отчете се с общо 4 гола и спаси сезона за Португалия, класирайки страната си на Мондиал 2014.

Неслучайно от ФИФА взеха решението да удължат гласуването за Златната топка, което по принцип трябваше да бъде по-дълго, тъй като за 2013 година едва ли има толкова много събития, че да бъдат отписвани с лека ръка баражите в зона Европа, където трима от претендентите трябваше да се докажат като за последно - Рибери, Ибрахимович и Роналдо.

Е, печелившият тук е Кристиано и никой не може да обори това. Седмѝцата доказа (за пореден път), че не само е на равнището на Лионел Меси, но през 2013 година е с едни гърди пред големия си съперник, а и, честно казно, пред всички останали играчи-фаворити за Златната топка. 

През тази година Роналдо има 66 гола и 16 асистенции във всички турнири, като счупи редица рекорди на легенди в Реал Мадрид, а и се превърна в най-резултатния португалец в историята на страната (срещу Швеция той изравни Педро Паулета, но има по-малко мачове от него). Вярно е, че не е спечелил нито една титла, но нападението на "кралския клуб" се крепи на неговите голове, а за Португалия няма какво да говорим - този отбор е тотално обречен без своя капитан.

На няколко пъти възникна спора защо Меси спечели толкова поредни Златни топки, като основният довод е, че е бил най-добър през годината. През 2010 наградата не беше дадена на Уесли Снайдер (златен требъл и финал с Холандия), защото плеймейкърът имал по-слаби индивидуални статистики от аржентинеца. През 2012 поради същата причина ФИФА връчи топката отново на Меси. Смятам, че аргументът "няма титла" отпада от сметките. 

Основните му конкуренти тази година са Франк Рибери и, отново, Лео Меси. Контузеният ас на Барса обаче не би трябвало да има особени шансове, след като е преследван от контузии цял сезон и отбеляза голям спад от представянето си през 2012 (и то значителен). Друг е въпросът защо от целия отбор на Байерн именно Рибери е с най-голям шанс, предвид че статистически Ариен Робен беше по-добрият играч, особено през 2013. Освен това звездата на Франция се покри в баража, а неговите съотборници спечелиха по-скоро въпреки неговото присъствие на терена.

"Златната топка" не е отборна награда, а индивидуална. Това никога не трябва да се забравя. Отборни титли за тези в шампионатите, местните купи, европейските турнири и надпревари за националните отбори. Ако тази награда се връчва за успехи с клубните отбори, то тази година в знак на почит към великия сезон на Байерн "Златната топка" трябва да бъде връчена на европейския шампион. Това обаче трябва да бъде единственият случай, при който Роналдо не получава наградата. Шанс за това не виждам, а Кристиано Роналдо е фаворит №1. Португалецът е в извънземна форма, вкарва на всеки и отвсякъде, лидер е на два отбора и в нито един момент не е предал доверието на своите треньори. Този път си я заслужи напълно, и то с разлика!

П.П. Ако сте пропуснали, случайно, Златан Ибрахимович - един от най-себичните футболисти на планетата, аплодира Роналдо след хеттрика му вчера. Какво по-голямо признание?