Ван Перси се превърна във враг №1 на Арсенал

галерия:

снимка: БТА/AP

Манчестър Юнайтед напомни за себе си и отново е в разговорите за отбори, които са претенденти за титлата. Това стана, след като Дейвид Мойс записа първата си победа в дерби мач от първенството и “червените дяволи“ надиграха с 1:0 лидера Арсенал.

Единственото попадение падна в 27', а героят беше Робин Ван Перси, който прати в екстаз феновете на домакините. Той обаче няма да бъде посрещнат добре на “Емиратс“ в следващата среща между двата тима, след като се израдва на попадението си и си спечели омразата на гостуващата агитка.

Мойс пък надигра по всеки показател Арсен Венгер, след като Йозил и Касорла бяха изолирани през цялото време от играта, а Арсенал нямаше нито едно чисто положение, от което да падне гол.

Благодарение на многото изненади този кръг и победата си над Арсенал Манчестър Юнайтед вече има 20 точки и е само на 5 от лидера. Все пак “червените дяволи“ остават извън топ 4, като пред тях са Ливърпул (23), Саутхямптън (22) и Челси (21).

От самото начало по-добрите действия на “червените дяволи“ им позволиха да вземат контрол върху срещата, а в 9' Счесни трябваше да се намесва решително при удар на Рууни от далечно разстояние.

Пресата на възпитаниците на Дейвид Мойс даваше солен резултат, като креативните футболисти на Арсенал бяха тотално изолирани от играта, докато Кагава и Валенсия правеха отлични пробиви, но в първите 25 минути от тях нямаше особен резултат.

Нулевото равенство обаче се промени при втората по-добра възможност за Манчестър. В 27' Уейн Рууни центрира от корнер към Робин Ван Перси, който стреля брилянтно с глава и прати топката в горния ляв ъгъл на Счесни.

За разлика от другите мачове срещу Арсенал обаче холандският стрелец си навлече гнева на гостуващата агитка, след като се израдва максимално на своето попадение. До края на полувремето статуквото на терена се запази, а “топчиите“ така и не получиха шанс да се разпишат.

Най-лошата новина за домакините през първата част се оказа сблъсъкът между Де Хеа и Видич, като капитанът беше изнесен на носилка от терена преди сигнала за край на полувремето. След подновяването на играта на негово място се появи Том Клевърли.

Арсенал пое владението на топката и почна да атакува по-масирано, но защитата на "червените дяволи" се представи изключително убедително, а шансове за Жиру и компания почти нямаше. В 60' Йозил остана непокрит, но ударът му опъна мрежата, но от външната страна.

Въпреки пълното си превъзходство гостите така и не успяваха да застрашат сериозно Де Хеа, а в отчаянието си Гибс стреля от близо 40 метра, но без особен успех. На терена към края се появиха Уилшър, Гнабри и Бендтнер с цел да се стигне до изравняване. Най-добрата ситуация се появи в 91', когато Гнабри центрира в наказателното поле, но Бендтнер и Жиру се разминаха - победа за Юнайтед.