ЦСКА унищожи Локомотив, Мартин Петров с нови 2 гола

галерия:

снимка: Булфото

ЦСКА зарадва близо 2000 свои фенове на стадион „Българска армия“ с разгромна победа 5:0 срещу гостуващия Локомотив (София) в един от най-добрите си и същевременно най-лесни мачове от А група през сезона.

„Армейците“ нямаха успех над „железничарите“ в последните 5 мача помежду им, но днес в 19-ия кръг на шампионата не можеше да става въпрос за дерби, защото превъзходството на домакините бе смазващо, а гостите се представиха трагично във втори пореден двубой.

Мартин Петров откри резултата в 12-ата минута, а в 41-ата се разписа за втори път в срещата за 3:0, с което вече увеличи головата си сметка на 3 попадения във втория си престой в ЦСКА. 34-годишният бивш национал вкара и миналата седмица при успеха с 3:1 като гост на Нефтохимик.

Ивайло Чочев направи 2:0 с глава в 35-ата минута, а Марсиньо отбеляза 4-ия гол в мрежата на Валентин Галев в 49-ата. Емил Гъргоров реализира за 5:0 в 73-ата след пас на празна врата на Омар Косоко – така „червените“ записаха най-изразителната си победа в първенството. Те спечелиха с 4:0 срещу Нефтохимик в 5-ия кръг.

4048705Благодарение на днешния безпроблемен успех ЦСКА вече има 35 точки и се бетонира на 3-то място в класирането, като увеличава аванса си пред вечния враг Левски, който днес отстъпи с 1:2 на Черно море във Варна и остава с актив от 31.

Локомотив (София) отново компрометира шансовете си да се вреди в топ 7 на таблицата - „железничарите“ остават 9-ти с 22 точки в актива си.

Първо полувреме

ЦСКА имаше предимство преди почивката и логично поведе в резултата още чрез първия си точен изстрел към вратата на гостите. В 12-ата минута защитата на „железничарите“ направи грешка, от която се възползва Марсиньо, за да изведе Петров сам срещу вратаря в наказателното поле. Топката дойде идеално на левия крак за ветерана и той с премерен диагонален изстрел прати кълбото в мрежата – 1:0.

Преди това Емил Гъргоров със силен удар от дъгата на пеналтерията можеше да се разпише, но топката профуча покрай лявата греда. Локомотив бързо създаде възможност за изравняване, като Гаел нахлу в наказателното поле отляво и стреля от малък ъгъл, но Томаш Черни с уверена намеса предотврати опасността.

Това беше единственият шанс на гостите да застрашат вратата на ЦСКА, а от своя страна „армейците“ поддържаха надмощието си на терена, без да се напъват кой знае колко за създаване на опасни ситуации.

В 35-ата минута „армейците“ организираха поредната си атака по левия фланг – Марсиньо подаде вляво за Милисавлевич и след неговото центриране Чочев с глава по красив начин засече топката в мрежата – 2:0.

4048703

В 41-ата минута Мартин Петров се разписа за втори път с мощен изстрел от около 12 метра в пеналтерията, след като получи удобен пас от Неманя Милисавлевич – сърбинът, който дойде от Лудогорец, асистира за две от попаденията на „червените“ през първото полувреме.

Втора част

Още в 49-ата минута домакините наказаха противника си за 4-ти път, след като Милисавлевич направи третата си асистенция в мача, центрирайки в малкото наказателно поле. Там дебнеше Марсиньо, който с ефектен изстрел от въздуха разстреля Валентин Галев за 4:0.

4048697

Натискът на ЦСКА не бе особено силен, но гостите играеха толкова зле в защита, че всяка атака на „червените“ вещаеше голова опасност. Искрен Писаров изчисти топката от голлинията след рикоширал удар на Мартин Петров в 57-ата минута, а малко преди това в игра се появи Григор Долапчиев. В 64-ата пък публиката аплодира напускащия игра Марто Петров, който бе заменен от Омар Косоко.

Долапчиев пропиля великолепен шанс да се разпише за 5:0 в 68-ата минута, след като бе изведен сам срещу вратаря, преодоля го елегантно, но изстрелът му от малък ъгъл се оплете във външната страна на мрежата.

4048704

Емил Гъргоров най-накрая реализира 5-ия гол за ЦСКА в мрежата на Локомотив. Бадема получи подаване на празна врата от резервата Омар Косоко и в 73-ата минута реализира дежурното си попадение за 5:0.

Малко след това на терена се появи и другият млад любимец на „червената“ агитка – Антон Карачанаков. Омар Косоко изпусна две чисти положения сам срещу Галев в рамките на 2 минути след 80-ата, като в крайна сметка резултатът 5:0 остана непроменен.

4048706Преди мача

„Армейците“ ще търсят първа победа от 6 мача срещу „железничарите“, като също така ще искат да се възползват от загубата на Левски с 1:2 от Черно море, за да се откъснат на 3-тото място пред „сините“.

В исторически план ЦСКА има сериозно предимство в мачовете срещу Локомотив – 59 срещу 26 победи в общо 123-те мача в А група преди днешния сблъсък, като равенствата са 38.

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов отново е заложил на ветерана Мартин Петров като централен нападател – схема, която Екзекутора приложи в мачовете с Левски за Купата и срещу Нефтохимик в миналия кръг на А група.

Зад Марто ще действа Емил Гъргоров, а по крилата са позиционирани Марсиньо и Неманя Милисавлевич. В средата на терена както винаги са подредени Ивайло Чочев и Тодор Янчев, като изненади няма и в защитната формация.

Жереми Фо-Поре е на левия бек, в центъра си партнират Валентин Илиев и Жаксон Менди, а отдясно е Апостол Попов. На вратата очаквано застава Томаш Черни.