Юношите се доближиха до Евро 2014!

галерия:

снимка: БТА

Юношеският национален отбор на България (родени 1995 г) се класира за елитния квалификационен кръг за Евро 2014, след като завърши 1:1 с Албания в Ловеч. В група 6 Гърция с голова разлика 5-4 и България с 4-3 събраха по 5 точки и продължават в следващия етап. Словакия и Албания с по 2 точки отпадат.

След нулево равенство днес Реян Даскалов откри резултата в 61-ата минута, а Пренди изравни за албанците в 75-ата. Мики Орачев получи червен картон в 84-ата минута.

Първите 20 минути бяха равностойни, като българските момчета имаха две добри възможности. Още в 7-ата минута Петър Витанов пробва далечен удар, който затрудни максимално вратаря на албанците Томас Стракоша, вратар на Лацио. В 14-ата минута хубава атака на българите завърши с удар на Георги Минчев, за съжаление обаче не особено точен.

В 23-ата минута след атака на Станислав Дрянов и Петър Витанов българите имаха претенции за дузпа заради игра с ръка, но съдията Ейлан Шемойлевич от Израел си затрая.

В първите 10 минути на второто полувреме албанците заиграха много по-настървено и още след три минути се наложи Христофор Хубчев да спира топката пред българската голлиния. Последваха нови два удара, които вратарят Любенов трябваше да спасява. В една опасна атака на Албания пък Мики Орачев трябваше да прави фаул, който му донесе и жълт картон.

Резервата Реян Даскалов обаче се разписа за България в 61-ата минута, като засече подаване на празна врата на Георги Минчев. Халфът на ЦСКА Петър Витанов свърши цялата работа, след като пресече атака на гостите в средата на терена и подаде на дясно към Минчев.

Гостите продължиха обаче да търсят гол и в 75-ата минута изравниха чрез Адит Пренди, който засече подаване на Ардилт Калая. Петър Витанов продължи да тормози албанците в средата на терена и последователно спечели фаул и изработи картон на противников играч.

В 83-ата минута пък негов удар беше блокиран от вратаря Стракоша с мъка. Само 60 секунди по-късно обаче Мики Орачев получи втори жълт картон заради фаул срещу Едис Кавазай и остави нашите с 10 човека в заключителните минути на двубоя