Лудогорец показа твърде висока класа за ЦСКА

галерия:

снимка: Булфото

Шампионът на България Лудогорец постигна втора победа над ЦСКА през този сезон, след като днес „орлите“ тотално надиграха своя съперник за крайното 0:2 на ст. „Българска армия“ в столицата.

След като вече спечелиха с 3:0 в по-ранен етап от сезона, днес футболистите на Стойчо Стоев записаха нова „суха мрежа“ срещу „червените“, които бяха без наказания си старши-треньор Стойчо Младенов. ЦСКА бе воден от Илиян Василев и Стойчо Младенов – младши, а класата на шампионите се оказа твърде висока за „армейците“. Феновете на ЦСКА създадоха страхотна атмосфера на трибуните, но и това не помогна на техните любимци за нещо повече.

Юношата на ЦСКА Михаил Александров откри резултата през първата част, а Върджил Мисиджан удвои в началото на втората. Като цяло „орлите“ имаха повече шансове за попадения, а успехът на гостите можеше да бъде и по-убедителен.

Така Лудогорец остава едноличен лидер в родната „А“ група, разполагайки с актив от 40 точки след 17 изиграни мача. Втори с 37 пункта е отборът на Литекс, докато ЦСКА все пак остава в тройката с 29 точки на сметката си.

Бившият национал на България Мартин Петров остана извън групата на ЦСКА, след като опитният футболист получи контузия на една от тренировките преди двубоя. На вратата на "армейците" стартира Томаш Черни, докато в защита действаха Попов, Менди, Илиев и Фо-Поре. Тодор Янчев и Ивайло Чочев отново започнаха в средата на терена, докато Емил Гъргоров трябваше да действа в близост до централния нападател Бруно Морейра. На двата фланга започвана Неманя Милисавлевич и Марсиньо, докато Мамади Сидибе остана на пейката.

Треньорът на гостите Стойчо Стоев върна Роман Безяк сред титулярите, след като словенецът пропусна двубоя с Черноморец Одеса поради травма. Марселиньо отново застана зад нападателя, докато Върджил Мисиджан и Михаил Александров заеха места на двата фланга. Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо започнаха в полузащита, а Йордан Минев, Барт, Моци и Кайсара стартираха в защита пред национала Владислав Стоянов.

„Армейците“ стартираха агресивно срещата, укрилени и от страхотната атмосфера на „Българска армия“. Още в първата минута Марсиньо центрира от десния фланг на атаката, а Бруно Морейра намери топката от воле. Португалецът обаче не сполучи с удара.

В следващите минути „орлите“ изнесоха играта по-напред, като воденият от Стойчо Стоев състав започна да разиграва уверено топката. „Армейците“ пък отвръщаха със силна преса, залагайки и на физиката. В 9' се стигна и до първа стопроцентова възможност за гол в мача. Върджил Мисиджан центрира меко в наказателното поле на ЦСКА, а включилият се в атака Жуниор Кайсара остана напълно непокрит в близост до вратата. Десният бек стреля с глава, но не успявайки да намери очертанията.

Домакините отговориха в 18', когато Владислав Стоянов трябваше да осъществява първа намеса в срещата. Александър Барт игра с ръка в половината на гостите, което и означаваше пряк-свободен удар за ЦСКА. Марсиньо завъртя топката с левия крак, но стражът на „орлите“ се намеси с вещина.

Между 22' и 24' „червените“ натиснаха, като на няколко пъти топката бе центрирана опасно в пеналтерията на гостите. Стигна се обаче до 28', когато трибуните на „Българска армия“ останаха попарени. Бразилската перла на Лудогорец Марселиньо изведе Михаил Александров с чудесно подаване, а юношата на ЦСКА наказа родния си клуб с левия крак – 0:1. Крилото прояви уважение към „армейците“ и отказа да отпразнува попадението си в мрежата на Томаш Черни.

До почивката и двата тима продължиха да играят офанзивно, като зрителите ставаха свидетели на интригуващ двубой. В 34' тежък удар на Ешпиньо за малко не попадна в целта, а минута по-късно Владо Стоянов парира изстрел на Марсиньо. В 39' Мишо Александров можеше да отбележи и втория си гол в сблъсъка, но Черни изби в корнер.

В самия край на полувремето ЦСКА пропусна отличен шанс да изравни. Бруно Морейра опита изстрел, а топката отново се озова в краката му. Португалецът стреля за втори път, като този път Владислав Стоянов трябваше да отразява в ъглов удар.

Втората част стартира с тотална доминация на гостите, които явно излязоха на терена с мисълта за бърз втори гол. Още в началните секунди Марселиньо направи непростим пропуск, но три минути по-късно „орлите“ вече празнуваха. Изстрел на Марселиньо срещна дясната греда зад Черни, а след това топката попадна право в Мисиджан. Холандецът хладнокръвно изчака и мушна кълбото между краката на вратаря, удвоявайки аванса на шампионите – 0:2.

Малко след това отбраната на ЦСКА отново се пропука, а Върджил Мисиджан получи възможност да направи резултата класически. Холандското острие стреля в очертанията, но този път Томаш Черни парира.

Треньорският щаб на „червените“ реагира, като в състава на домакините бяха извършени две промени. Неманя Милисавлевич и Бруно Морейра напуснаха терена, като на техните места се появиха Мамади Сидибе и Антон Карачанаков. В 59' Марсиньо отново пробва да отбележи от статично положение, но и този път Владислав Стоянов запази концентрация и спаси. В 62' Лудогорец отново потърси трети гол, а пореден изстрел на Мишо Александров мина покрай гредата.

Двадесет минути преди края първа смяна в двубоя извърши и Стойчо Стоев, който даде почивка на един от най-важните си футболисти - Върджил Мисиджан. Минути преди това „лалето“ получи здрав ритник от Фо-Поре, а на негово място в игра се появи друг бивш футболист на ЦСКА – Иван Стоянов.

В 78' вратата на „армейците“ отново оцеля, а гостите от Разград удариха и втора греда. Жуниор Кайсара центрира отлично в наказателното поле на ЦСКА, където Роман Безяк отигра топката с глава. Томаш Черни се намеси с последни усилия, преди кълбото да срещне един от стълбовете зад него.

Малко преди края Лудогорец пропиля нова възможност за трети гол, след като резервата Бургзорг се откъсна очи в очи с Томаш Черни. Халфът обаче отигра нескопосано ситуацията, стреляйки неточно с десния крак.