Черно море обърна ЦСКА за две минути, "армейците" с куп претенции

галерия:

снимка: БТА

 ЦСКА записа втора поредна загуба в гостуване, след като отстъпи с 2:1 на Черно море в дербито от неделната програма на 16-ия кръг на А група.

 

 

Емил Гъргоров бе точен за ЦСКАв 22-ата минута с красив изстрел пред границата на наказателното поле. Така „армейците“ прекратиха головата си суша във Варна, която датираше от пролетта на сезон 2007/08.

 

 

В 33-ата минута с фантастичен гол в стил „Роналдиньо“ и „Андреа Пирло“ от пряк свободен удар на Симеон Райков възстанови равенството 1:1. Бившият талант на Левски изпълни изключително хитро статичното положение пред границата на пеналта и с удар по земя под стената матира Томаш Черни.

 

 

120 секунди по-късно Райков бе спънат в наказателното поле от Тодор Янчев и реферът Станислав Тодоров не се поколеба да посочи бялата точка, въпреки че повторенията не можаха да убедят дали в действителност е имало контакт. Бакари с хладнокръвен изстрел направи 2:1 с шестия си гол в шампионата.

 

 

В 57-ата минута изравнителен гол на ЦСКА беше отменен заради съмнително положение на засада на Валентин Илиев, който с глава асистира за Апостол Попов.

 

 

Така Черно море събра 26 точки и се извиси над Левски на 6-ата позиция, макар „сините“ да имат шанс да си я върнат, при положение, че спечелят домакинството си на Пирин в неделната вечер.

 

 

ЦСКА пък изпусна отлична възможност да се възползва от вчерашната загуба на Литекс и да се доближи до намиращите се на втора позиция ловчанлии. „Армейците“ остават с 29 пункта и могат да бъдат изместени от топ 3, ако Локомотив (Пловдив) надвие Берое в Стара Загора по-късно днес.

 

Първо полувреме

 

 

Очаквано в първия четвърт час нито един от двата тима не можеше да наложи надмощие и грешните отигравания бяха доста често срещани. Едва в 18-ата минута замириса на голово положение, когато Райков беше фаулиран пред дъгата на наказателното поле, а Илиев от прекия свободен удар стреля на около метър над горната греда.

 

 

 

В 22-ата минута при буквално първото разбъркване в пеналтерията на Черно море гостите успяха да открият резултата. Неманя Милисавлевич центрира отдясно, Янчев се сбори с двама бранители, които не можаха да изчистят топката, а Сидибе хитро остави на намиращия се зад него да стреля. Бадема насочи кълбото по красив начин от 20-ина метра неспасяемо в горния десен ъгъл на Михайлов за 0:1.

 

 

 

В 33-ата минута Жаксон Менди извърши нарушение с високо вдигнат крак срещу Георги Илиев на границата на наказателното поле. Този път Симеон Райков застана зад топката и по изключително хитър начин (в стил „Роналдиньо“ и „Пирло“) прати топката в мрежата с изстрел под подскочилите футболисти от стената – 1:1.

 

 

 

120 секунди по-късно резултатът бе обърнат изцяло, след като реферът Станислав Тодоров отсъди спорна дузпа в полза на домакините. Янчев извърши нарушение срещу завъртялия се Райков и това бе достатъчно за съдията да посочи бялата точка. От повторенията не стана ясно дали наистина е имало контакт между двамата футболисти.

 

 

 

Бакари с хладнокръвно изпълнение от 11-те метра прати Черни в грешния ъгъл за 2:1, като за тъмнокожия нападател това е 6-то попълнениe.

 

 

Второ полувреме



 

Мартин Петров се появи в игра още в 54-ата минута на мястото на Милисавлевич, който видимо изпитваше проблеми и явно не бе напълно възстановен от контузията си. Само няколко секунди по-късно ЦСКА изпусна изгоден шанс да изравни, след като Гъргоров увлече вратаря Михайлов и върна на Марсиньо. Той обаче се засуети и не можа да стреля в опразнената врата, а в крайна сметка ударът му бе блокиран.

 

 

В 57-ата минута изравнителен гол на ЦСКА бе отменен заради крайно дискусионна засада – центриране от пряк свободен удар на Мартин Петров бе отклонено с глава от Валентин Илиев за Сидибе, който отблизо прониза мрежата на „моряците“ за 2:2. Въпреки че и някои футболисти на Черно море се насочиха към центъра, страничният рефер маркира засада, а от повторенията се видя, че по-скоро Илиев и последният в защита на домакините са били на една линия.

 

 

Секунди преди нарушението за отменения гол бранител на Черно море игра с ръка в собственото наказателно поле при блокиран изстрел на Емил Гъргоров. В 66-ата минута Сидибе стреля с глава след поредно центриране в пенала, но прати кълбото встрани от гредата.

 


 

Хубаво центриране на резервата Морейра в 69-ата минута намери Петров напълно непокрит на далечна греда, но 34-годишният бивш национал стреля много неточно от воле. В 72-ата Сидибе изпусна страхотен шанс за гол, след като отлична атака на ЦСКА завърши с центриране успоредно на голлинията на Янчев, а Сидибе с глава от упор нацели право тялото на вратаря Михайлов.

 

 

В заключителните 15-ина минути (а и като цяло след почивката) домакините не излизаха от собствената половина и се бяха окупирали пред наказателното поле. Многобройните центрирания на „армейците“ внасяха смут на моменти, но пропуските на играчите в червено се оказаха прекалено много и в крайна сметка Черно море удържа аванса си.

 



Преди мача

 

 

„Армейците“ не могат да превземат крепостта на „моряците“ вече 5 години и половина, но пък Стойчо Младенов е последният треньор, под чието ръководство 31-кратните шампиони са печелили гостуването си във Варна.

 

 

 

Черно море има амбициите дори да се намеси в борбата за разпределение на челните позиции и ще търси победа над ЦСКА за престиж и за продължаване на дългосрочния си план.

 

 

Съставите

 

 

Емил Михайлов застава на вратата на „моряците“ срещу „червените“, вместо досегашният титуляр Георги Китанов. Пред него в защита се подреждат Михаил Венков, Кирил Котев, Александър Александров и Сашо Александров.

 

 

 

В халфовата линия ще оперират Даниел Георгиев и Георги Илиев, за когото това е юбилеен мач номер 200 за Черно море в А група. Еденилсон Бергонси, Стенли Окоро и Симеон Райков ще подпомагат активно изнесения напред нападател Бакари.

 

 

 

За ЦСКА на вратата очаквано е Томаш Черни, а пред него квартетът в защита се състои от Апостол Попов, Жаксон Менди, Валентин Илиев и Жереми Фо-Поре. Тодор Янчев и Ивайло Чочев си партнират в средата на терена, а по крилата са подредени Марсиньо и Неманя Милисавлевич.

 

 

 

Емил Гъргоров ще играе зад централния нападател Мамади Сидибе, който е предпочетен пред Бруно Морейра, донесъл минималната победа с 1:0 над Берое по-рано през седмицата.