ВИДЕО и СНИМКИ: Ботев разсече Локомотив на две в дербито на Пловдив

галерия:

снимка: Булфото

Ботев (Пловдив) зарадва около 10 000 свои привърженици на стадион „Христо Ботев" с великолепен успех 2:0 над градския съперник Локомотив в дългоочакваното дерби под тепетата.

 

Абел Анисе изигра най-добрия си мач с екипа на „канарите" и се превърна в герой за своя тим, реализирайки и двете попадения за победата. Той бе точен в 18-ата минута след отличен пас на Тодор Неделев, а в 55-ата се разписа за 2:0 след страхотен рейд и асистенция на Ромарио Кортзорг.

 

Така Анисе вече има 3 попадения на сметката си в 14-те мача, които е изиграл за Ботев от началото на този сезон.

 

Класирането при голмайсторите в А група можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Дербито на Пловдив не мина без напрежение на терена, като и двата тима завършиха мача с човек по-малко. Още в 27-ата минута Борис Галчев си изкара ненужен втори жълт картон за нарушение в центъра на терена и застраши сериозно крехкия по това време аванс на своя тим.

 

Галчев за втори път през сезона си изкарва червен картон, след като го направи и при победата с 2:0 над Черноморец в Бургас в 5-ия кръг.

 

Локомотив по никакъв начин не се възползва от численото си предимство и 120 секунди след като инкасира втория гол, остана на свой ред в намален състав след втори жълт картон за симулация на Габриел до Кармо.

 

Ботев спечели 3-та победа в последните си 11 шампионатни мача срещу Локомотив, който остава с 5 успеха, а 3 от въпросните двубои са завършили наравно.

 

Иначе от вече общо 93 мача между пловдивските бойци в А група „канарите" имат 32 победи, „железничарите" - 35, а равенствата са 26.

 

Благодарение на звучния си успех над градския съперник Ботев излиза начело във временното класиране със 17 точки и ще остане на върха поне до края на мача Литекс - Славия, който започва от 21:00 часа днес.

 

Локомотив (Пд) остава с 13 пункта на 4-та позиция в таблицата. Пълното подреждане до момента в А група можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

След равностойни първи 18 минути на мача „канарите" изградиха постепенно нападение и Тодор Неделев с прекрасен пас през сърдето на отбраната на гостите изведе Абел Анисе на отлична позиция.

 

Бившият футболист на ЦСКА овладя доброто подаване и със следващото си докосване преодоля вратаря на Локо (Пд) Йордан Господинов за 1:0.

 

Така Анисе има вече 3 гола в 14-ия си мач с екипа на Ботев през този сезон, като преди се бе разписвал единствено при разгрома със 7:1 над Пирин (Гоце Делчев) във втория кръг на А група.

 

Асистентът Тодор Неделев пък е лидер във временното подреждане на голмайсторите в шампионата с 5 попадения до момента.

 

Въпреки че поведоха още с втората си добра акция, и то сравнително рано, „канарите", изглеждаше, че ще изтърпят нервни оставащи минути на стадион „Христо Ботев".

 

В 27-ата минута Галчев фаулира до Кармо в центъра на терена, спирайки рейда на противника си. Това принуди рефера Георги Йорданов да му покаже втори жълт картон, след като в самото начало на мача го бе предупредил официално за първи път след друго грубо влизане.

 

Галчев не за първи път си изкарва червен картон през настоящия сезон - той го направи и в 5-ия кръг при визитата на Черноморец, спечелена с 2:0.

 

До края на полувремето Локомотив не можа да упражни масиран натиск и само в една ситуация внесе сериозно напрежение в наказателното поле на домакините. Адам Стаховяк обаче внимаваше в създалото се разбъркване и се намеси авторитетно, като след това „железничарите" имаха само една възможност за изравняване.

 

Ботев не престана да търси офанзивните акции, въпреки числения си пасив - в 42-ата минута след заучено изпълнение на статично положение топката беше центрирана на далечната греда, където Ромарио стреля с глава, но след рикошет в Крачунов кълбото излезе в корнер.

 

В 44-ата минута бранителите позволиха на Мартин Камбуров да овладее в наказателното поле и да се обърне заплашително, но след колективна работа на защитата и решителна намеса на Бобан Грънчаров се стигна само до ъглов удар.

 

Въпреки че са с човек по-малко на терена, „канарите" бяха по-агресивният и по-креативен отбор на терена, с което заслужено стигнаха до второ попадение. Ромарио Кортзорг направи великолепен рейд отляво и финтира Валери Георгиев, след което нахлу в пеналтерията и центрира успоредно на голлинията.


Там връхлитащият Анисе нямаше никакви проблеми да засече кълбото в мрежата и да реализира 3-ия си гол за Ботев - 2:0 в 55-ата минута.

 

Само 120 секунди по-късно безсилието на Локомотив стигна дотам, че Габриел до Кармо си изкара втори жълт картон за симулация в противниковото наказателно поле. Така „железничарите" загубиха численото си предимство, от което и без това не се бяха възползвали.

 

Ботев (Пд) започна по-активно втората част с атака по дясното крило, която премина през великолепно двойно подаване между Тодор Неделев и Анисе. Първият излезе на стрелкова позиция, но по диагонала прати мощно кълбото на половин метър над гредата.

 

Зрителите на „Христо Ботев" започнаха да палят факли и да повдигат настроението на футболистите с фойерверки и други пиротехнически изделия. Виковете "още, още" обаче не можаха да помогнат за повече попадения в мача, защото контраатаките на Ботев не доведоха до трети гол.

 

 

Локомотив пък изобщо не можа да се съвземе след двойния шоков удар между 55-ата и 58-ата минута и видимо нямаше идеи как да разгръща атаките си. Стаховяк трябваше да показва класа по-късно в мача след далечен изстрел на Диего Фераресо, но иначе до нищо интересно не се стигна в наказателното поле на домакините.

 

Така логично последният съдийски сигнал дойде при непроменен резултат - 2:0.

 

Старши треньорът на „канарите" Станимир Стоилов имаше известни кадрови проблеми преди отговорния двубой, защото не можеше да разчита на асовете си в атака Мариян Огнянов, Валери Домовчийски и Иван Цветков.

 

Суперталантът Тодор Неделев бе част от националния отбор на България във вторник при важния успех над Малта, но той в крайна сметка започна от 1-ата минута на „Христо Ботев".

 

 

Състав на Ботев

 

На вратата за „канарите" очаквано застава Адам Стаховяк, а пред него в защита се подреждат Йордан Христов, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров и капитанът Веселин Минев.

 

В средата на халфовата линия ще оперират Борис Галчев и Томаш Иршак, както и Абел Анисе, който ще замести Огнянов.

 

В атака ще играят Ромарио Кортзорг, Вандер Виейра и Тодор Неделев, макар нито един от тях да не изпълнява функции на типичен централен нападател.

 

Състав на Локомотив

 

Йордан Господинов ще ръководи от рамката на вратата карето в защитата Йордан Тодоров, Пламен Крачунов, Александър Тунчев и Диего.

 

В. Георгиев, Н'Дайе и Якимов ще действат в средата на терена, като с повече офанзивни функции ще бъдат нагърбени до Кармо и Здравко Лазаров.

 

Единствен изнесен напред нападател очаквано е Мартин Камбуров.

 

Резервите на двата отбора можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.