Арсенал си свърши работата срещу Марсилия

галерия:

снимка: БТА/AP

Арсенал постигна очаквана победа с 2:0 при домакинството си на Олимпик (Марсилия) и продължи да води убедително в „Групата на смъртта“ в Шампионската лига.

„Артилеристите“ нямаха никакви проблеми срещу френския отбор и можеха да спечелят още по-убедително срещата, като в края на първото полувреме Месут Йозил изпусна дузпа и не можа да направи преднината на домакините още по-изразителна.

Джак Уилшър светкавично даде аванс на „артилеристите“ още в 27-ата секунда на мача, а голът му стана най-бързият, отбелязан от англичанин в Шампионската лига. Предишният рекорд бе на Уейн Рууни, разписал се в 65-ата секунда с екипа на Манчестър Юнайтед срещу Байерн в Мюнхен през 2010-та година на полуфиналите.

Уилшър пое топката в наказателното поле, нагласи я на левия си крак и с прецизния си изстрел в горния ъгъл напомни за стила на Робин ван Перси. Това е вторият най-бърз гол в Шампионската лига в историята на Арсенал – рекордът принадлежи на Жилберто Силва, който на 25-ти септември 2002-ра наказа ПСВ (Айндховен) след само 20 секунди.

4047694

В 65-ата минута Уилшър покачи на 2:0 и стана първият играч на Арсенал след Робин ван Перси през 2011-та година, който отбелязва повече от един гол в един мач от Шампионската лига.

Така „артилеристите“ продължават да водят убедително в Група F на най-силния турнир с актив от 12 точки. Олимпик (Марсилия) пък остава един от двата отбора (Виктория (Пилзен)), които още нямат актив в тазгодишното издание на Шампионската лига.

4047697

Битката за второто място се завърза още повече, след като в другия мач от групата Борусия (Дортмунд) победи Наполи с 3:1, като сега и двата тима са с по 9 точки, като миналогодишният финалист има предимство заради по-изразителната си победа днес.

Победата на германците попречи на Арсенал да отпразнува още днес първото си място в групата, което още не е сигурно и ще се реши в последния кръг, когато „топчиите“ гостуват на Наполи.

4047700

Марсилия продължи най-слабата си серия в историята, що се отнася до мачове в Шампионската лига – днешната загуба беше осма поредна. Последният път, когато французите не преклониха глави в турнира, бе през февруари 2012-та при победата с 1:0 над Интер.

Днешният двубой бе юбилеен за Арсенал в Шампионската лига – номер 150, като изключваме срещите от предварителните кръгове. „Артилеристите“ са шестият отбор, който стига до този брой мачове в турнира.

4047701

„Топчиите“ продължиха успешната си серия срещу френски отбори – те имат само 2 загуби в последните си 20 мача срещу тях, като запоследно отстъпиха на Оксер през 2002-ра година с 1:2 у дома. Оттогава вече имат 5 победи в 6 мача, а единствената им друга загуба от французи е от ноември 1998-ма – от Ланс с 0:1 на „Уембли“.

4047696

Също така слабото представяне на Марсилия на английска почва продължи – отборът има само 1 победа от последните си 12 мача като гост в Англия (4 ремита и 7 загуби), като за последно надвиха Ливърпул с 1:0 през октомври 2007-ма.